IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвеният процент на Острова остава рекордно нисък

Централната банка държи основната лихва 0,5 на сто вече близо две години, скоро не се очаква промяна

16:53 | 10.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвеният процент на Острова остава рекордно нисък

Английската централна банка очаквано остави без промяна основния лихвен процент на Острова. Неговата стойност е 0,5 на сто, което е рекордно ниско в историята на финансовата институция ниво. То се запазва за 23-ти пореден месец, след като лихвата бе свалена за последно през март 2009 година.

Ръководителите на институцията не обявиха и промени по програмата за изкупуване на правителствени облигации, която е на стойност 200 млрд. лири, пише MarketWatch.

“Според нас пазарите напълно са калкулирали увеличение на основната лихва до 0,75 на сто до края на тази година“, коментира Хетал Мета от Daiwa Capital. Очевидно обаче пазарните участници са останали изненадани от решението, тъй като след него британският паунд поевтиня с 0,3 на сто спрямо щатския долар до 1,6047 долара за една лира.

Стенограмата от днешното заседание ще бъде публикувана на 23 февруари, когато ще има повече яснота за това дали може да се очаква ръст на основния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още