IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки скока в инфлацията лихвата в еврозоната остава рекордно ниска

Дълговата криза, високата безработица, ограниченото потребление и изоставането на страните от периферията правят немислимо вдигането на лихвата на този етап

15:04 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Вероятността ЕЦБ да повиши лихвените си проценти през следващите месеци остава ниска. Снимка: БТА</p>

Вероятността ЕЦБ да повиши лихвените си проценти през следващите месеци остава ниска. Снимка: БТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) не поднесе изненади на финансовите пазари с решението да запази основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниската му стойност от 1 на сто и през февруари.

Въпреки че инфлацията в еврозоната се ускори и достигна 2,4% на годишна база през януари, според валутни анализатори и икономисти вероятността ЕЦБ да повиши лихвените си проценти през следващите месеци остава много ниска.

Причините за това са няколко – от една страна дълговата криза в еврозоната не е преминала и вдигането на лихвените нива на този етап би могло да затрудни още повече икономическото възстановяване. Също така различията между центъра и периферията на еврозоната се запазват, като повишението на лихвата би се превърнало в допълнителна тежест за задлъжнелите страни, които трябва да се справят в същото време с ограничаването на разходите на правителството и вдигането на данъците.

Освен това инфлацията в Европа през последните месеци не се дължи на покачване на заплатите или на потреблението – данните на Евростат показаха, че търговията на дребно се свива в края на 2010 г., а на фона на високата безработица се запазва натиска върху покачването на заплатите и доходите.

Поскъпването на потребителските стоки в еврозоната през последните месеци се дължи до голяма степен на по-високите цени на петрола и храните. Това означава, че с повишение на лихвените нива проблемът с ускоряването на инфлацията не би се разрешил.

По-интересен ще бъде коментарът на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише относно лихвеното решение на централната банка по време на пресконференцията в 15:30 ч. българско време. През януари Трише наблегна на повишаването на инфлационния натиск в еврозоната, но въпреки това засега не се очаква ЕЦБ да въведе по-строга парична политика преди края на първото тримесечие на 2011 г.

Еврото се понижава с 0,4% в днешната валутна сесия и към 14:55 ч. българско време се разменя срещу 1,3754 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още