IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика набра инерция в края на 2010

Вътрешното потребление и износът помагат за по-бързите темпове на растеж през последните три месеца на 2010

16:09 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Барак Обама призова за повече иновации&nbsp;и инвестиции в научни изследвания в началото на тази седмица. Снимка: БТА</p>

Барак Обама призова за повече иновации и инвестиции в научни изследвания в началото на тази седмица. Снимка: БТА

Американската икономика ускори темповете си на растеж през последното тримесечие на 2010 година, за което помогнаха силното увеличение на потребителските разходи и износът в края на годината.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света се увеличава с 3,2% на тримесечна база за периода от октомври до декември. Темповете на ръст обаче са оказаха по-слаби от очакваните от анализатори 3,5 на сто.

Данните на Бюрото по икономически анализи в САЩ са предварителни и са на приравнена към годишна основа база. Те подлежат на две преоценки през идните месеци.

По-слабият от очакваното икономически ръст се дължи главно на силния спад в материалните запаси, които намаляват с най-силните темпове за последните две десетилетия.

В същото време потреблението на домакинствата се увеличава с най-бързите си темпове за последните четири години - с 4,4% на тримесечна база. Разходите на домакинствата за потребление са източник на 70% от БВП на САЩ.

Стойността на всички стоки и услуги, произведени в САЩ, се увеличава до 13,38 трлн. долара и за първи път надминава предишната си най-висока точка, отбелязана през четвъртото тримесечие на 2007 г.

В рамките на цялата 2010 година американската икономика отбелязва 2,9% ръст, който е и най-силният за последните пет години. Прогнозите на анализатори, интервюирани от Bloomberg, бяха за ръст от 2,7%.

Двете преоценки за БВП на САЩ през четвъртото тримесечие и за цялата 2010 г. се очакват през февруари и март.

Щатският долар поскъпна след по-слабите от очакваното данни за БВП и към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3695 долара спрямо 1,3730 два часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още