IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в Европа расте благодарение на Германия

Концентрацията на сила в немската икономика движи повишението на активността в частния сектор на еврозоната

12:39 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите в Европа расте благодарение на Германия

Динамичните темпове на растеж в Германия помогнаха на сектора на услугите на еврозоната да нарасне с още по-бърза скорост през януари въпреки слабото представяне в други части на еврозоната.

Това показаха днешните предварителни данни на пазарния институт Markit за бизнес активността във фабричния сектор и сектора на услугите в еврозоната и отделните страни, членуващи във валутния блок.

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите на еврозоната се повишава до 55,2 пункта от 54,2 пункта през декември. В проучването участват около 2000 компании от сектора на услугите в еврозоната, в това число банки, хотели и ресторанти.

Пазарните очаквания бяха за по-слабо повишение на индекса до 54,3 пункта. Стойността му обаче остава над 50-те пункта, които маркират зоната на растеж, за 17-ти пореден месец, пише Ройтерс.

От Markit предупреждават, че зад силния растеж на показателя всъщност се крият съществени различия между големите икономики в еврозоната като Германия и Франция и периферията, начело с Ирландия и Гърция.

Според Крис Уилямсън, главен икономист в Markit, концентрацията на сила в немската икономика движи повишението на индексите на бизнес активността в частния сектор на еврозоната. Във Франция темпото на растеж се забавя в сравнение с миналата година, докато периферията е близо до стагнация.

В периферните държави от еврозоната като Ирландия и Испания, които вече се борят с последиците от дълговата криза, се отбелязва спад в новите поръчки през четири от последните пет месеца.

В същото време бизнес климатът в Германия стана рекордно добър в началото на тази година. Немското правителство повиши прогнозите си за икономическия растеж през 2011 г. с половин процентен пункт до 2,3 на сто през миналата седмица.

Благодарение на благоприятния бизнес климат в страната активността в сектора на услугите в Германия расте с най-бързите си темпове за последните 55 месеца през януари.

Междувременно стана ясно, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор на еврозоната се е понижил до 56,9 пункта през януари от 57,1 пункта за декември. Поскъпването на горивата, суровините и металите е причина цените на ниво производител да нараснат с най-бързото си темпо от 1997 г.

Според Уилямсън ценовият натиск в еврозоната се е засилил, особено в производствения сектор, като единствено слабото търсене в периферните страни ограничава прехвърлянето на по-високите цени от производителите към потребителите.

Съставният индекс на бизнес активността в частния сектор на еврозоната, който обединява данните от фабричния сектор и сектора на услугите, се повишава до 56,3 пункта през януари от 55,5 пункта през декември.

Данните на Markit показват, че заетостта продължава да намалява в страните извън Германия и Франция, особено в сектора на услугите, където последиците от правителствените икономии се усещат по-силно, отколкото във фабричния сектор. Според икономисти безработицата в Европа няма да се понижи значително през тази година от рекордните си за последните 12 години нива от 10,1%.

Според Уилямсън данните за бизнес активността в частния сектор в еврозоната сочат за растеж на БВП на валутния блок от 0,7% през първото тримесечие на тази година.

Еврото поевтинява с 0,3% в днешната валутна сесия и към 12:35 ч. българско време се разменя срещу 1,3560 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още