IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немските фирми оценяват бизнес климата в страната като рекордно добър

Индексът на института Ifo за бизнес средата се повиши за седми пореден месец

12:25 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Немските фирми оценяват бизнес климата в страната като рекордно добър

Бизнес климатът в германската индустрия и търговия се подобри повече от очакваното през януари, като надмина предишните си рекордни нива, отбелязани през декември и по време на бума в немската икономика от 2006-2007 г.

Ежемесечното проучване на Мюнхенския изследователски институт Ifo показа, че германските компании оценяват условията за правене на бизнес като рекордно добри. В резултат на това индексът на Ifo за бизнес средата се повишава за седми пореден месец, като отбелязва нова рекордно висока стойност от 110,3 пункта през декември спрямо 109,8 пункта за ноември.

Икономическият барометър се повиши значително през миналата година, когато германската икономика постигна рекордни за последните 20 години темпове на растеж.

В началото на тази година оценките на компаниите за бизнес перспективите пред германската икономика през следващите шест месеца стават още по-благоприятни.

Икономистите очакваха индекса на бизнес климата на Ifo да се повиши по-леко до 110 пункта. Икономическият барометър е сред най-важните показатели за изгледите пред немската икономика, която е източник на около 19% от брутния вътрешен продукт на ЕС и е четвърта по големина в света след тази на САЩ, Китай и Япония.

Към 12:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3529 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото се повишава с 0,4% и увеличава преднината си за седмицата до 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още