IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия вдигна лихвения процент в опит да охлади инфлацията

Централната банка продължава с опитите си да контролира поскъпването на живота, основната лихва вече е 11,25%

10:58 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия вдигна лихвения процент в опит да охлади инфлацията

Централната банка на Бразилия взе решение за ново увеличение на лихвения процент в страната. Този ход е пореден опит за охлаждане на инфлацията, която продължава да ускорява своя темп, пише ВВС.

Основният лихвен процент в Бразилия вече е 11,25 на сто, което е повишение от половин процентен пункт. Увеличението е първо, откакто новият президент Дилма Русеф и новият шеф на централната банка Алехандре Томбини влязоха в длъжност.

Инфлацията в Бразилия достигна 5,91 на сто през последната година, а прогнозите на анализаторите са, че въпреки мерките на централната банка тя ще остане над 5% и тази година.

От централната банка предупредиха, че вероятно ще последва цикъл от нови повишения на лихвения процент, за да се противодейства на инфлацията.

През 2010 г. икономиката на Бразилия нарасна с над 7 на сто, а за тази се очаква ръст в рамките на 4,5-5 на сто.

Повишаването на лихвения процент крие известни опасности за Бразилия, тъй като ще засили интереса на чуждестранните инвеститори и ще привлече нови спекулативни капитали. Причината за това е поскъпването на реала, което разкрива добри инвестиционни възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още