IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша вдигна лихвените проценти за първи път от 2008

Полската централна банка вдигна основния си лихвен процент заради ускоряващата се инфлация в страната

19:19 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Полша вдигна лихвените проценти за първи път от 2008

Полската централна банка повиши днес основния си лихвен процент с 25 процентни пункта до 3,75% заради ускоряващото се темпо на инфлацията в страната. 

Увеличението на лихвата в Полша е първото от юни 2008 година насам, предава Bloomberg.

Промяната в лихвените нива бе очаквана от икономисти, защото ще помогне за засилване на курса на злотата и ще минимизира ефекта от поскъпването на горивата и храните. Освен това повишението на лихвените нива в страната ще повлияе и на инфлационните очаквания, които се отразяват пряко на нивото на инфлацията.

По-ниските лихвени проценти помогнаха на Полша да избегне рецесията през 2009 г. Полша бе единствената страна от Европейския съюз (ЕС), която избегна икономически спад тогава, отчитайки растеж на брутния вътрешен продукт от 1,7% през 2009 година.

През третото тримесечие на 2010 полската икономика нарасна с 4,2 на сто, отбелязвайки най-бързите си темпове на ръст отпреди кризата, подпомогната от потребителското търсене и от натрупването на материални запаси.

Предварителните данни сочат растеж на икономиката от 3,5 на сто за цялата 2010 година.

Централната банка на Унгария вече взе мерки за затягане на паричната политика, като вдигна на два пъти лихвените си проценти в рамките на два месеца, като основната лихва в страната стигна до 5,75 на сто.

Полската злота се повиши до 3,8682 злоти за едно евро след днешното лихвено решение на централната банка спрямо 3,8723 злоти за евро вчера.

Полската злота е поскъпнала с 3,4% срещу еврото през последния месец в очакване на по-високите лихвени проценти в страната. Според анализатори е възможно следващото повишение на лихвените нива в Полша да дойде още през март, ако инфлацията в страната се повиши над тавана на централната банка от 3,5% на годишна база.

През декември годишната инфлация в Полша се ускори до 3,1%. Целта на Полската централна банка е да поддържа инфлационното ниво в интервала от 1,5% до 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още