IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът търпи поражения срещу еврото и китайския юан

Еврото прехвърли прага от 1,35 долара за първи път през последните два месеца, докато китайският юан се повиши до рекордни нива

12:43 | 19.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът търпи поражения срещу еврото и китайския юан

Еврото се повишава за седми път през последните осем сесии срещу щатския долар днес, като за кратко успя да прехвърли и прага от 1,35 долара за евро, което не се е случвало от 23 ноември миналата година.

Щатският долар губи позиции и срещу повечето останали водещи валути заради засиленото търсене на по-рискови активи и подновения оптимизъм на финансовите пазари за възстановяването на икономиката.

В резултат на това доларовият индекс, който следи курса му срещу кошница от валути, включваща евро, йена, британска лира, швейцарски франк, канадски долар и шведска крона, се понижава с 0,4% до 78,62 пункта.

Единната европейска валута достигна 1,3503 долара по-рано днес, но към 12:35 ч. българско време тя се търгува срещу 1,3468 долара. Курсът на еврото падна до 1,2932 долара на 7 януари заради опасенията за разпространение на кризата с държавните дългове и в Португалия.

Засилването на еврото дойде и след поредицата успешни емисии облигации на изпаднали в бюджетни затруднения европейски страни, сред които Испания и Гърция, както и заради очаквания, че средствата и правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност ще бъдат разширени.

От друга страна поевтиняването на долара идва на фона на провеждащата се във Вашингтон среща между американския президент Барак Обама и китайския държавен глава Ху Дзинтао, на която се очаква Обама да настоява Китай да остави валутата си да поскъпне повече срещу щатския долар.

В резултат на това китайският юан се повиши до рекордно високо равнище спрямо долара в днешната сесия на валутните пазари, като достигна до 6,5819 юана за един долар.

Редица анализатори посочват, че заниженият курс на юана е основна причина за дисбалансите между китайската и американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още