IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с високата инфлация във Великобритания се усложняват

Годишната инфлация се ускори до 3,7% през декември и остава над тавана на правителството за десети пореден месец

12:38 | 18.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Проблемите с високата инфлация във Великобритания се усложняват

Проблемите с високата инфлация във Великобритания се усложниха през декември, след като цените на потребителските стоки ускориха неочаквано темповете си на ръст.

Животът във Великобритания е поскъпнал с 3,7% спрямо миналия декември, като годишната инфлация в страната остава над тавана от 3%, определен от правителството, за десети пореден месец.

През ноември потребителските цени се вдигнаха с 3,3% на годишна база, като прогнозите на икономисти бяха за запазване на годишната инфлация от 3,3 на сто и през декември.

Освен това цените на потребителските стоки и услуги се повишават с 1% спрямо ноември, отчитайки най-силния си скок в рамките на един месец от 1996 г.

Това се дължи главно на поскъпването на горивата и хранителните стоки в края на миналата година.

Инфлацията в страната може да се ускори още повече след влизането в сила на по-високия данък върху добавената стойност през януари, който се повишава от 17,5% на 20%. Това на свой ред може да накара Английската централна банка (АЦБ) да увеличи по-скоро лихвените проценти в страната, които от март 2009 г. се намират на рекордно ниски нива.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва храните, алкохолните напитки, тютюневите изделия и енергийните ресурси, нараства с 2,9% на годишна база.

Британската лира поскъпна рязко след данните за високата инфлация, които засилиха очакванията за по-високи лихвени проценти във Великобритания през идните месеци. Към 12:10 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6037 долара, като напредва с 1% спрямо вчерашния курс на двойката GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
gery_paneva
преди 13 години
Да си пожелаем още много такива интересни номера на статии и да са все по-големи :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Статия номер 1111116 единици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още