IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в САЩ расте, инфлацията остава умерена

2010 е най-силната година за търговците на дребно в страната за последното десетилетие

16:34 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в САЩ расте, инфлацията остава умерена

Продажбите на дребно в САЩ се увеличиха за шести пореден месец през декември, а темпото им на ръст за цялата 2010 се оказа най-силното за последните повече от десет години, предаде AP.

Високата безработица и лошото състояние на жилищния пазар с страната обаче продължават да създават сериозен риск пред вътрешното потребление и икономическото възстановяване на страната.

Търговията на дребно отчита ръст от 0,6% на месечна база през декември, което се оказа малко под 0,8-те процента, очаквани от икономисти.

В рамките на цялата 2010 обаче продажбите на дребно се увеличават с 6,6%, компенсирайки спада си от предишните две години.

През декември се наблюдава лек спад в продажбите на електроника, който е компенсиран от увеличено търсене на бензин и строителни материали.

Като се изключат продажбите на автомобили и бензин, които са по-нестабилни, търговията на дребно се увеличава с 0,5% на месечна база през декември, което също се оказа по-слабо от пазарните очаквания.

Междувременно отделни правителствени данни показаха, че индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил с 0,5% на месечна база през декември, което е най-силният му ръст за последните 18 месеца.

Поскъпването на живота обаче се дължи до голяма степен на скока в цените на петрола и суровините, в резултат на който се ускори и инфлацията в Европа и Азия. В рамките на цялата 2010 година инфлацията в САЩ забавя темповете си на ръст до 1,5% в сравнение с 2,7 на сто през 2009 г.

Поредицата от икономически данни за САЩ днес показа още, че индустриалното производство е скочило с 0,8% на месечна база през декември, което е втори поред месечен ръст. Степента на оползотворяване на производствените мощности нараства до 76% спрямо 75,4% през ноември при средно ниво от 82%.

Данните за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ не оказаха влияние върху курса на долара срещу еврото, който остава почти без промяна в днешната валутна сесия.

Към 16:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3353 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още