IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия скочи близо до тавана на ЕЦБ

Годишната инфлация през декември стигна най-високите си нива за последните повече от две години

10:55 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Германия скочи близо до тавана на ЕЦБ

Годишната инфлация в Германия отбеляза най-високите си нива за последните повече от две години през декември, като скочи близо до тавана на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Средната инфлация за цялата 2010 година обаче е умерена и възлиза на 1,2% на годишна база. Целта на ЕЦБ е да поддържа ценова стабилност в еврозоната чрез годишна инфлация близо до, но под 2%.

Германия е най-голямата икономика в еврозоната и Европейския съюз, създавайки около 19% от съвкупния БВП на ЕС.

Индексът на потребителските цени в страната се повишава с 1,2% на месечна и 1,9% на годишна база през декември, като отбелязва най-бързите си темпове на годишен ръст от октомври 2008 г.

Скокът в потребителските цени в края на 2010 г. се дължи най-вече на поскъпването на енергийните ресурси, плодовете и зеленчуците. През ноември годишната инфлация в Германия възлезе на 1,6 на сто.

Днешните данни на немската статистическа служба потвърдиха предварителните оценки за инфлацията и отговориха на пазарните очаквания.

Германската икономика поведе възстановяването в еврозоната през 2010 година, отбелязвайки рекорден ръст за последните повече от 20 години. На фона на икономическата експанзия на страната анализатори отбелязват, че средните инфлационни нива за 2010 година са приемливи.

Еврото се повиши силно срещу долара с повече от 4% през тази седмица, като поскъпва за пети пореден ден днес. Към 10:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3434 долара, което му дава преднина за деня от 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още