IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика е забавила още темпа си на растеж

Производственият сектор расте интензивно, докато секторът на услугите е слабото място на британската икономика в края на 2010

13:00 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Британската икономика е забавила още темпа си на растеж

Великобритания е забавила още повече темповете си на икономически растеж през четвъртото тримесечие на 2010 г., което „повдига загриженост за устойчивостта на възстановяването й от кризата“.

Това показват последните прогнози на Британската търговска камара (BCC) за икономиката на страната, цитирани от BBC.

Според експертите на камарата брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е отчел ръст от 0,4% до 0,5% за периода от октомври до декември.

Икономиката на страната растеше значително по-бързо през предходните две тримесечия. Темповете на растеж тогава възлязоха на 0,7% за периода юли-септември и 1,1% за трите месеца от април до юни.

Според Британската търговска камара забавянето на растежа на икономиката се дължи на сектора на услугите. От друга страна те посочват, че производственият сектор се представя добре, воден от износа.

От камарата стигат до заключението, че повторна рецесия е "малко вероятна", но все пак рисковете пред британската икономика се запазват.

Директорът на Британската търговска камара Дейвид Фрост посочва пред BBC, че производственият сектор в страната се разраства много интензивно, докато секторът на услугите се свива.

„Производственият сектор расте благодарение на износа, за което не на последно място помага растежа на страните от другата страна на земното кълбо, а секторът на услугите се свива заради намаляването на потребителските разходи“, допълва той.

Данните на Британската търговска камара показват, че поръчките за износ и продажбите на фабрични стоки на страната се намират на най-високото си ниво за последните 16 години.

Британските производители обаче остават притеснени, че дълговата криза в еврозоната може да намали търсенето на британски стоки в ЕС, който е основен търговски партньор на страната.

Според Дейвид Фрост икономическата обстановка изисква от правителството и централната банка на Великобритания да „действат убедително в подкрепа на растежа“.

Според него централната банка трябва да поддържа ниски лихвени проценти, докато възстановяването от кризата се стабилизира, а правителството трябва да направи повече в подкрепа на износителите и за намаляване регулирането на пазара на труда.

Британската лира поевтинява с 0,3% срещу долара днес, като към 12:55 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5528 долара. През миналата година лирата се понижи с близо 3% срещу щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още