IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в еврозоната неочаквано се сви

Оставаме на второ място по спад в продажбите на дребно в ЕС

13:41 | 06.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в еврозоната неочаквано се сви

Продажбите на дребно в страните от еврозоната, както и в целия Европейски съюз (ЕС), неочаквано се свиха на месечна база през ноември.

В 16-те страни от еврозоната търговията на дребно намалява с 0,8% на месечна база и отчита нулев ръст в сравнение с ноември 2009 г.

Междувременно в ЕС продажбите на търговците на дребно намаляват с 0,4% на месечна база и отчитат съвсем минимален ръст от 0,1% на годишна база. През ноември се отчита спад в оборота както на хранителните стоки, така и на нехранителните продукти.

България остава за пореден месец на второ място по годишен спад в оборота на търговците на дребно с понижение от 5,2% на годишна база през ноември. По-голям е спадът единствено в Румъния (-8,9%), а на трето място се нарежда Португалия с понижение на търговията на дребно от 4,7 на сто.

Полша, Латвия и Естония са от друга страна трите членки на ЕС с най-голямо увеличение в покупките на дребно през последните 12 месеца. Отбелязаният ръст е от съответно 11,8%, 8,1% и 7,4%.

Пазарните анализатори очакваха повишение на продажбите на дребно в еврозоната от 0,2% на месечна и 2,1% на годишна база.

Разочароващи бяха и данните за индекса на потребителското доверие в еврозоната през декември, който се понижи до -11 пункта спрямо -9,4 пункта за ноември. За това допринася влошаването на очакванията на потребителите в периферните страни от еврозоната за състоянието на икономиката на фона на мерките на правителствата за ограничаване на бюджетните дефицити и намаляване на държавните разходи.

Спадът на продажбите на дребно в еврозоната през ноември е най-силния от април 2010 г. Португалия е страната с най-голямо понижение на продажбите на дребно на месечна база от 4,2%. В Испания те падат с 0,3% на месечна база, докато в Ирландия падат с 0,2 на сто.

Еврото поевтинява за трети пореден ден срещу щатския долар днес, като губи 0,4% след силния спад от 1,2 на сто в сряда. Към 13:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3098 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още