IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната надскочи тавана на ЕЦБ

Цените на потребителските стоки в еврозоната са скочили с 2,2% на годишна база през декември

13:00 | 04.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в еврозоната надскочи тавана на ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната се ускори повече от очакваното през декември, като надскочи тавана от 2% на годишна база на Европейската централна банка (ЕЦБ) за първи път през последните две години.

Цените на потребителските стоки в еврозоната са нараснали с 2,2% спрямо миналия декември, след като през ноември годишната инфлация се ускори до 1,9 на сто.

Пазарните прогнози бяха за по-малко увеличение на цените от 2,1% на годишна база. В средата на 2010 година нфлацията в еврозоната бе 1,4%, което е значително под целевото ниво от 2% на ЕЦБ.

След това обаче индексът на потребителските цени започна да се ускорява и то в повечето страни в еврозоната.

Днешните предварителни данни на Европейската статистическа служба за инфлацията не дават информация за измененията на цените на отделни категории стоки или в отделните страни.

Ако те бъдат потвърдени, декември ще е първият месец от ноември 2008, в който инфлацията в еврозоната на годишна база е по-висока от 2%.

Подробните данни за индекса на потребителските цени се очакват на 14 януари.

От предварителните инфлационни данни, оповестени от страни от еврозоната през последните седмици, става ясно, че засилването на инфлацията се дължи до голяма степен на поскъпването на суровините.

Цените на редица метали и борсово търгувани стоки скочиха до рекордни нива в края на 2010 година, а цената на петрола е над 90 долара за барел за първи път от октомври 2008 г.

Наскоро данни за инфлацията в Германия през декември показаха силен ръст в цените на енергийните суровини и петрола, който вдигна годишната инфлация от 1,7% на 1,9%. В Испания инфлацията е още по-висока – 2,9% на годишна база през декември.

Според прогнозите на ЕЦБ инфлацията в еврозоната ще кръжи около сегашните нива за известно време, преди да загуби инерция по-нататък през 2011 г.

Еврото се повишава за пета поредна сесия срещу долара днес и към 12:55 ч. българско време единната валута се търгува срещу 1,3389 долара. Повишението на еврото в днешната сесия възлиза на 0,2%, след като през 2010 г. то поевтиня със 7% срещу щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Абе то да не надмине 2.2-та %, че тогава вече ще се наложи да се взимат някои мерки, като например вдигане на основната лихва на ЕЦБ, която е доста ниска в момента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още