IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония прогнозира по-бавен растеж през 2011 заради скъпата йена

Търговският излишък на страната се сви силно с 55,4% на годишна база през ноември, след като вносът изпревари темповете на ръст при износа

10:03 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония прогнозира по-бавен растеж през 2011 заради скъпата йена

Правителството на Япония съобщи, че икономическият растеж на страната ще се забави през 2011 г. под влияние отчасти и на 11-процентния скок в курса на йената срещу щатския долар през тази година, който заплашва възстановяването на икономиката.

Новите прогнози на министерския съвет сочат, че брутният вътрешен продукт вероятно ще се увеличи с 1,5% през следващата фискална година, която започва през април 2011, пише Bloomberg.

Икономиката се очаква да постигне растеж от 3,1 на сто в рамките на тази година.

Акциите на Toyota и Panasonic поевтиняха на борсата в Токио, след като правителството понижи оценката си и за износа на страната през следващата година. Поскъпването на йената до най-високия й курс срещу долара за последните 15 години прави японските стоки по-малко конкурентни на външни пазари.

Данни на министерството на финансите показаха днес, че износът на Япония се е увеличил с 9,1 на сто през ноември в сравнение със същия месец на 2009 г., което се оказа по-малко от пазарните очаквания.

Японското правителство обяви, че ще следи внимателно за евентуално забавяне в световната икономика и за прекомерни изменения в курса на йената. За тази цел правителството ще продължи да предприема твърди действия, включително и намеса на валутните пазари, когато е необходимо, защото прекомерното засилване на йената рискува да увреди икономическата и финансова стабилност на страната.

Японската икономика нарасна с 4,5% на приравнена към годишна основа база през третото тримесечие, след като стимулите за покупка на автомобили и електроника засилиха вътрешното потребление.

За последните три месеца на годината икономическият растеж се прогнозира да бъде в размер на 1,9% на приравнена към годишна основа база.

Икономическите данни за Япония от днес показаха, че търговският излишък на страната се е свил силно с 55,4% на годишна база през ноември до 162,8 млрд. йени (1,94 млрд. долара). Износът нараства с 9,1% на годишна база, но вносът го изпреварва с темпове на ръст от 14,2 на сто.

Йената се търгува при 83,67 йени за долар към 9:55 ч. българско време днес, като курсът й остава почти без промяна за трети пореден ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още