IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка обеща да не спира вливането на ликвидност

Основният лихвен процент в страната остава на рекордно ниското ниво от 0,1%, където падна преди точно две години

10:04 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Японската централна банка обеща да не спира вливането на ликвидност

Японската централна банка ще продължи да влива ликвидност във финансовата система на Япония, за да насърчи икономическото възстановяване, което е застрашено от покачването на краткосрочните лихвени проценти в страната, предаде Bloomberg.

Това стана ясно след днешното заседание на ръководството на централната банка, което ще продължи с покупките на различни финансови активи и с предоставянето на дългосрочно финансиране за банките.

Размерът на програмата за изкупуване на активи остава 5 трлн. йени (60 млрд. долара), а програмата за кредитиране на банките – в размер на 30 трлн. йени. Основният лихвен процент в страната също остава непроменен на рекордно ниското ниво от 0,1 на сто, до което се понижи през декември 2008 г,

Японската икономика вероятно ще се свие през това тримесечие заради избледняването на ефекта от икономическите стимули на правителството и намаляването на растежа на износа.

Лихвените проценти по японските двугодишни държавни облигации се повишиха през това тримесечие, което може да влоши бизнес климата и потребителското доверие в страната.

Японската йена поевтинява с 0,1% срещу долара днес и към 9:55 ч. българско време двойката USD/JPY се търгува на ниво от 83,70 йени за долар.

Икономиката на Япония може да се свие с 1,9% през това тримесечие, според прогнозите на Асоциацията за икономически планиране към японското правителство. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната се разрасна с 4,5% на приравнена към годишна основа база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още