IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика ускори своя ръст през третото тримесечие

Въпреки това БВП на страната остава по-малък от този на Китай

09:43 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Японската икономика ускори своя ръст през третото тримесечие

Японската икономика се разрасна повече от очакваното през третото тримесечие благодарение на увеличените капиталови разходи на компаниите за придобиване на дълготрайни активи, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 4,5% на приравнена към годишна основа база през третото тримесечие, като доларовата му равностойност е 1,369 трлн. долара.

Въпреки по-силния от предварително обявения ръст японската икономика остава по-малка по размер от БВП на Китай, който възлиза на 1,415 трлн. долара през същото тримесечие.

Първоначалните оценки на японското правителство бяха за икономически ръст от 3,9% на приравнена към годишна основа база. В сравнение с второто тримесечие БВП на Япония е нараснал с 1,1 на сто при предварително обявен ръст от 0,9 на сто. Американската икономика нарасна с 0,6% на тримесечна база през третото тримесечие, а тази на еврозоната – с 0,4 на сто.

Японската икономика расте през последните четири тримесечия.

Дефлаторът на БВП, който следи промените в цените на всички стоки и услуги, включени в изчислението на БВП, отчита спад от 2,4% на годишна база през третото тримесечие в сравнение с понижение от 2% през второто. Това подчертава задълбочаващия се проблем с дефлацията в Япония.

Данните показаха още, че капиталовите инвестиции се увеличават с 1,3% при първоначално обявен ръст от 0,8 на сто. Разходите на домакинствата се повишават с 1,2%.

Японската йена поевтинява за трети ден срещу щатския долар, като към 9:35 ч. българско време доларът се търгува срещу 83,84 йени. Йената поевтинява с 0,4% срещу долара днес след силното понижение от 1 на сто в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още