IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Същинските поражения за еврото предстоят

От британската банка Standard Chartered очакват еврото да отстъпи до 1,20 долара до средата на 2011 от около 1,33 долара за евро днес

15:51 | 06.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Същинските поражения за еврото предстоят

Валутните анализатори, които са прогнозирали най-точно промените в курса на еврото през последната година и половина, очакват единната европейска валута да търпи загуби и през 2011 г., докато дълговата криза в региона пречи на икономическия растеж.

Проучване на Bloomberg показва, че от британската банка Standard Chartered, които са предсказвали най-добре курса на еврото през последните шест тримесечия до 30 септември, прогнозират еврото да отстъпи до 1,20 долара до средата на 2011 г. от около 1,33 долара за евро днес.

От австралийската банка Westpac Banking Corp., чиито валутни прогнози заемат второто място по точност за същия период, са посочили, че продават евро. Анализаторите на Wells Fargo на свой ред, които заемат трето място в проучването, коригират прогнозата си за курса на еврото до 1,37-1,38 долара през първото тримесечие на 2011 г. спрямо ноемврийските си очаквания за курс от 1,41.

Според Westpac еврото може да поевтинее до 1,2650-1,2670 долара през следващия месец, което все пак ще е повече спрямо най-ниското ниво за тази година от 1,1877 долара за евро, отбелязано на 7 юни.

Европейската централна банка (ЕЦБ) отложи през миналата седмица края на програмата си за отпускане на спешни кредити на банките в еврозоната и засили намесата си на пазара на държавни облигации под влияние на острото напрежение на пазарите на държавен дълг. То вдигна лихвените проценти по ДЦК на Испания и Италия до рекордно високи нива в сравнение с немските облигации през миналата седмица.

„Ще има продължение на проблемите, от които Ирландия, Португалия и Испания страдат“, посочва Калъм Хендерсън, валутен анализатор в Standard Chartered. „Основният проблем е, че това са страни, които са със сравнително големи дългове, големи бюджетни дефицити, големи дефицити по текущата сметка, не разполагат със собствена валута и не могат да намалят лихвените си проценти. Единственият начин да се измъкнат от кризата е като претърпят тежка рецесия.“

Само преди месец еврото се повиши до 1,4282 долара, най-силното му ниво от януари насам, след като се засилиха очакванията за нова финансова инжекция от Федералния резерв. Решение за такава инжекция беше взето на 6 ноември, когато централната банка обяви, че ще закупи държавни облигации за 600 млрд. долара до средата на 2011 г.

Тези тревоги обаче бяха засенчени от възможността европейската икономика да намали темповете си на растеж през 2011 г., докато правителствата прилагат мерки за намаляване на бюджетните си дефицити.

През миналата седмица търсенето на опции на валутните пазари, които дават правото за продажба на евро през следващите три месеца, се увеличи до най-високите си нива за последните шест месеца.

Според Джон Тейлър, който е начело на най-големия валутен хедж фонд в света - FX Concepts, някои от страните могат да излязат от еврозоната. Според него рискът Испания и Италия да пострадат от дълговата криза в еврозоната е най-силната причина за поевтиняване на еврото.

Икономиката на еврозоната може да нарасне с 1,4% през следващата година в сравнение с 2,5% ръст за БВП на САЩ, според консенсусните прогнози на над 20 икономисти, до които Bloomberg се допитва.

ЕЦБ ще продължи да предлага на банките неограничено кредитиране до края на първото тримесечие на следващата година за срок до три месеца при фиксиран лихвен процент, стана ясно след лихвеното решение на централната банка през миналата седмица. Тонът от последното заседание се различаваше силно от този през октомври, когато членове на управителния съвет на ЕЦБ твърдяха, че ще започнат да ограничават постепенно достъпа до спешно кредитиране в началото на следващата година.

Еврото поевтинява силно с 1,2% срещу долара до 1,3261 долара към 15:50 ч. българско време, като се намира със 7,2% под нивата си от началото на ноември, когато Федералният резерв обяви, че ще влее 600 млрд. долара във финансовата система. От началото на тази година еврото е поевтиняло със 7,4%, след като през 2009 година поскъпна с 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Хм... нещо не е ясно...Ако ФЕД изкупува олигации - това е Q/E, печатане на пари и съответно доларът пада. Когато ЕЦБ прави същото излиза, че това е "агресивно действие" за стабилизиране на пазарите и еврото се качва...Някой да има обяснение друго, освен "Така им отърва на американците"?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още