IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика расте за пето поредно тримесечие

БВП на страната се увеличава с 0,7% на тримесечна и 3% на годишна база

10:51 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарската икономика расте за пето поредно тримесечие

Швейцарската икономика продължи да расте за пето поредно тримесечие, като забави леко темповете си на растеж заради намаляването на износа. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 0,7% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,8 на сто.

Данните на Държавния секретариат по икономически въпроси (SECO) се оказаха по-добри от очакваното от икономистите увеличение на швейцарската икономика от 0,5% на тримесечна база.

Потребителските разходи нарастват с 0,3% на тримесечна база, а инвестициите на компаниите – с 0,6 на сто. Износът в същото време намалява с 3% спрямо второто тримесечие, когато се увеличи с 1,7 на сто. Вносът се свива на свой ред с 1% на тримесечна база след отчетения през второто тримесечие ръст от 4,6 на сто.

В сравнение с третото тримесечие на 2009 БВП на Швейцария е нараснал с 3%. През второто тримесечие бе отбелязан ръст на БВП от 2,8% на годишна база.

Прогнозите на Швейцарската централна банка са за увеличение на БВП с 2,5% през тази година, докато от пазарния институт KOF очакват 2,7% ръст.

Курсът на швейцарския франк срещу щатския долар остава почти без промяна днес, като към 10:40 ч. българско време един долар се търгува срещу 1,0026 франка на валутните пазари. Швейцарският франк е поскъпнал с над 13% срещу долара от началото на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още