IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните в Европа нарастват, а в Германия намаляват до 18-годишен минимум

Подобряването на пазара на труда в Германия, Швеция, Финландия и Франция контрастира с растящата безработица в Италия, Кипър, Гърция, Испания и прибалтийските страни

13:57 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Безработните в Европа нарастват, а в Германия намаляват до 18-годишен минимум

Равнището на безработица в еврозоната се увеличи до 10,1% през октомври, след като още 80 хил. души от 16-те страни във валутния блок останаха без работа през миналия месец.

През септември безработицата в еврозоната бе 10%, а преди година - 9,9%. Равнището на безработица е високо през последната повече от една година, въпреки че европейската икономика излезе от рецесия.

За страните от Европейския съюз (ЕС) средното равнище на безработица остава на ниво от 9,6% за втори пореден месец. Към края на октомври в ЕС има 23,15 млн. безработни, от които близо 16 млн. са от 16-те страни от еврозоната, показват днешните данни на Евростат.

Подобряването на пазара на труда в Германия, Швеция, Финландия и Франция контрастира с растящата безработица в Италия, Кипър, Гърция, Унгария, Испания и прибалтийските страни.

Най-ниска остава безработицата в Холандия (4,4%), Австрия (4,8%) и Люксембург (5%). В същото време Испания продължава да е с най-висок дял на безработните от работната сила – 20,7 на сто. След нея се нареждат Латвия и Литва с безработица от съответно 19,4% и 18,4% през третото тримесечие на 2010 г.

По-рано днес данни на немската статистическа служба показаха, че броят на безработните в Германия се е понижил за 17-ти пореден месец през ноември. Той намалява с 9 хил. до 3,14 млн. души, което е най-ниското му ниво от декември 1992 г. Безработицата в Германия е била 6,7% през октомври, по данни на Евростат.

Наскоро немският икономически министър Райнер Брюдерле заяви, че пазарът на труда в страната е в добро състояние и посочи, че най-голямата европейска икономика е на път да постигне пълна заетост.

Данните на Евростат показаха още, че в България безработицата пада от 10,0% на 9,9% през октомври, което е по-високо от средното за ЕС равнище от 9,6%. Безработицата в България стана по-висока от тази в ЕС през март тази година, показват още данните.

Преди две седмици Агенцията по заетостта съобщи, че безработицата в България се понижава за седми месец, като през октомври равнището й е спаднало с 0,11 процентни пункта до 8,92%. Според  министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов безработицата у нас няма да надмине 9,4% до края на 2010 г.

Данните на Евростат се различават от тези на Агенцията по заетостта заради различната методология, с която си служи европейската статистическа служба, за да направи данните за безработицата в отделните страни от ЕС съпоставими.

Еврото поевтинява за трети пореден ден срещу щатския долар днес, като към 13:45 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 3,3037 долара за евро, което се равнява на спад от 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още