IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковото кредитиране в еврозоната расте

Докато заемите за домакинствата се увеличават, тези за бизнеса намаляват, което загатва за ограничени капиталови инвестиции от страна на компаниите

14:10 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банковото кредитиране в еврозоната расте

Банковото кредитиране за частния сектор в еврозоната продължи да ускорява темповете си на ръст през октомври, като се повиши повече от очакваното с 1,4% на годишна база.

През септември то отчете ръст от 1,2% на годишна база, а пазарните прогнози бяха повишението да засили своя ход до 1,3 на сто през октомври.

Стойността на новоотпуснатите на бизнеса заеми обаче намалява, което засили съмненията за това дали компаниите имат готовност или искат да увеличат капиталовите си инвестиции, пише Wall Street Journal.

Данните на Европейската централна банка показаха, че кредитирането на домакинствата расте по-бързо, като отчита ръст от 2,9% на годишна база през октомври спрямо 2,8% през септември.

Отпуснатите през октомври банкови заеми за нефинансовите компании обаче намаляват с 13 млрд. евро, след като се увеличиха с 18 млрд. евро през септември. Стойността им се е понижила с 0,6% на годишна база.

Банковият сектор е основен източник на финансиране в повечето европейски страни, за разлика от САЩ, където тази роля се изпълнява от фондовите борси. Според икономисти възстановяването на еврозоната е било засегнато от ограниченото банково кредитиране, особено за бизнеса.

Анализатори на IHS Global Insight посочват, че все още има съмнения за способността и желанието на банките да отпускат заеми, с което да стимулират допълнително растящата икономическа активност.

Данните показаха още, че паричният агрегат М3, който следи паричното предлагане в еврозоната, се е повишил с 1% на годишна база през октомври, след като през септември нараснаха с 1,1 на сто.

М3 се състои от парите в обращение, краткосрочните депозити и дълговите ценни книжа със срок до две години. Данните за паричното предлагане и кредитирането в еврозоната се следят от централната банка, защото са важен ориентир за инфлацията в еврозоната.

Еврото поевтинява силно с повече от 1% срещу долара днес, като към 14:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3219 долара за евро.

Единната валута е на път да завърши трета поредна седмица със загуби срещу долара, като само през последните седем дни курсът му е паднал с 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още