IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Япония намаля наполовина

Индексът на потребителските цени отчита спад от 0,6% на годишна база през октомври

09:47 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлацията в Япония намаля наполовина

Цените на потребителските стоки и услуги в Япония са останали под нивата си отпреди една година за 20-ти пореден месец през октомври. Това показаха правителствените данни за индекса на потребителските цени, който отчита спад от 0,6% на годишна база през миналия месец. 

Данните изключват цените на пресните хранителни продукти, които варират в по-голям интервал и се оказаха в унисон с пазарните очаквания.

През септември дефлацията в страната бе близо два пъти по-голяма в размер на 1,1% на годишна база. Увеличението на акцизите върху тютюна обаче води до над 30% скок в цените на тютюневите изделия, в резултат на което дефлацията като цяло намалява през октомври, пише Bloomberg.

Продължителната дефлация е един от най-големите проблеми пред възстановяването на икономиката на Япония, която според анализатори може да започне отново да се свива през това тримесечие.

Засиленото търсене на безрискови активи през последните месеци на фона на несигурните изгледи пред световната икономика повиши силно курса на йената срещу долара, което също подхранва дефлацията в страната, защото занижава цените на вносните стоки.

От друга страна, скъпата йена вреди на износа, защото прави стоките на японските компании по-скъпи на външни пазари.

Правителството на премиера Наото Кан засили натиска си върху Японската централна банка да вземе по-агресивни мерки за противодействие на дефлацията чрез смекчаване на паричната си политика.

Централната банка прогнозира през миналата седмица, че потребителските цени ще започнат да отчитат ръст на годишна база през април 2011 г.

Отделни правителствени данни днес показаха, че цените на земята в Япония са паднали в 87 от 150 от най-добрите райони в страната.

Японската йена поевтинява за трети пореден ден срещу долара, като към 9:40 ч. българско време йената се търгува при 83,87 йени за долар. Японската валута е поскъпнала с 11% срещу щатската тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още