IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия стана рекордно добър

Според Ifo икономическият подем на Германия ще продължава да набира сила въпреки дълговата криза в еврозоната

12:30 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия стана рекордно добър

Бизнес климатът в сектора на индустрията и търговията в Германия се повиши неочаквано през ноември, като надмина предишните си рекордно високи нива, отбелязани по време на икономическия бум от 2006-2007 г.

Това показва ежемесечното проучване на Мюнхенския изследователски институт Ifo, който се допитва до мениджърите на немски компании от сектора на индустрията, търговията и услугите относно оценките им за бизнес средата в най-голямата европейска икономика.

На тази база се изчислява индексът на бизнес средата на Ifo, който се повишава за пети пореден месец и отбелязва рекордно висока стойност от 109,3 пункта през ноември спрямо със 107,6 пункта за октомври.

Оценките на немските компании за настоящата бизнес среда и очакванията им за бизнес перспективите през следващите шест месеца се подобряват едновременно през този месец. Това според Ifo означава, че икономическият подем на Германия ще продължава да набира сила въпреки фискалните затруднения на еврозоната и по-слабото от очакваното възстановяване на световната икономика.

Пазарните анализатори очакваха индексът на Ifo да остане непроменен през ноември. През юли той отбеляза най-голямото повишение в рамките на месец от обединението на Германия през 1990 г. насам.

Икономическият барометър е сред най-важните показатели за състоянието на немската икономика, която е източник на около 19% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз и е четвърта по размер в света.

Участниците в проучването на Ifo предвиждат положително развитие на бизнес средата в краткосрочен план, което повишава и склонността им да назначават нови служители.

Германската икономика нарасна с рекордните 2,3% на тримесечна база през второто тримесечие и с още 0,7% на тримесечна база през третото, за което в еднаква степен допринесоха износът и вътрешното потребление.

Централната банка на Германия очаква БВП на страната да нарасне с 3% през тази година.

Отделни данни на Евростат показаха, че поръчките за производство на индустриални стоки в еврозоната са намалели рязко с 3,8% на месечна база през септември, но остават с 13,5% над миналогодишните си нива. Ако се изключат поръчките за транспортно оборудване, които са по-волатилни, спадът възлиза на 3,3% на месечна база.

В страните от ЕС обаче индексът на новите индустриални поръчки се понижава с 2,5% на месечна база и отчита годишен ръст от 13,4 на сто.

Към 12:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3306 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото отстъпва с 0,5%, което е трета поредна губеща сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още