IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика с 2,5% ръст през третото тримесечие

БВП на САЩ се увеличи повече от очакваното заради по-големия принос на потребителските разходи и износа

16:29 | 23.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Американската икономика с 2,5% ръст през третото тримесечие

Американската икономика е нараснала с 2,5% на приравнена към годишна основа база през третото тримесечие, което се оказа повече от предварителните статистически оценки заради по-голямото от очакваното увеличение на потреблението и износа на страната, пише Bloomberg.

Предишните оценки на Бюрото за икономически анализи в САЩ показаха ръст на икономиката от 2% за трите месеца до края на септември, но той е коригиран нагоре заради по-голямото увеличение на износа, потребителските разходи и инвестициите в ново оборудване.

Потребителските разходи, които са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт на САЩ, нарастват с 2,8% през третото тримесечие, което е най-силният ръст от последното тримесечие на 2008 г. насам.

През второто тримесечие БВП на САЩ се увеличи с 1,7% на приравнена към годишна основа база.

Дефлаторът на БВП, който следи промените в цените на всички стоки и услуги, включени в изчислението на БВП, отчита ръст от 2,3% на тримесечна база. Това показва, че инфлацията в страната остава ниска.

Щатският долар засили преднината си срещу еврото след данните, като към 16:25 ч. българско време той поскъпва с 1,2% до 1,3467 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lostprophet
преди 13 години
Данните на Евростат показват увеличението на БВП на САЩ спрямо второто тримесечие и спрямо същото тримесечие на предходната година, което възлезе на съответно 0,5% и 3%. Данните на Бюрото по икономически анализи обаче показват растежа на БВП спрямо второто тримесечие, но на приравнена към годишна основа база, т.е. какъв ще е икономическият ръст за цялата година, ако се запазят темповете му от третото тримесечие. От различната база идва разликата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
само не ми стана ясно защо публикуваната от ЕС таблица показва растеж в САЩ от 3.0% за второто тримесечие и 3.1% за третото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
da, novinata predizvika dosta smiahstava dsuma za niakakvo 4udo - bezrabotitsata ako ne da raste to pone e na sashtoto nivo, potreblenieto prodaljava da se sviva a GDP beleju rast nevijdan ot vremeto na Clinton
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още