IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските потребители са в настроение за предколедни покупки

Според GFK вътрешното търсене може да се превърне в стожер на немската икономика, която разчита предимно на износа

15:39 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германските потребители са в настроение за предколедни покупки

Икономическите нагласи на потребителите в Германия продължиха да се подобряват през ноември, като очакванията за развитието на икономиката остават високи, за което помага и спадането на безработицата в страната.

Подобряването на потребителските настроения в най-голямата европейска икономика си пролича също и в данните за брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие по-рано днес. От тях стана ясно, че вътрешното потребление допринася за растежа на икономиката в еднаква степен с нетния износ.

Очакванията на немските домакинства за бъдещите им приходи, както и склонността им да пазаруват, се повишават осезаемо през ноември след спада през октомври. В резултат на това индексът на потребителския климат в страната се повишава повече от очакваното до 5,5 пункта през ноември от 5,1 пункта за октомври.

Това показа проучването на потребителските нагласи в най-голямата европейска икономика, проведено от пазарния институт GFK в началото на ноември. То се извършва ежемесечно по поръчка на Европейската комисия, като в него взимат участие 2 хил. немски домакинства.

Резултатите се използват за изчисляването на индекса на потребителския климат на GFK, който е един от най-важните ориентири за икономическите очаквания и разходите на немските потребители.

През ноември индексът се намира на най-високото си ниво от април 2008 г.

Потребителите вярват, че икономиката на Германия ще продължи да се възстановява бързо през идните месеци. Това се потвърди от излезлите днес окончателни статистически данни за БВП на страната през третото тримесечие, който отчита шести поред тримесечен ръст.

Водени от положителните си очаквания за икономиката и бъдещите си доходи, потребителите са станали по-склонни да пазаруват, което според GFK ще помогне за стабилизирането на вътрешното търсене.

Потребителският климат в Германия започна да се подобрява през второто тримесечие, когато немската икономика отбеляза рекордните за последните 20 години темпове на растеж от 2,3% на тримесечна база, главно заради увеличението на износа. Подемът във вътрешното потребление помага растежа на БВП да продължи и през третото тримесечие.

Ограничените потребителски разходи и капиталови инвестиции станаха причина за 4,8-процентния спад на немската икономика през 2009. Според GFK ако сегашните тенденции се запазят, вътрешното търсене ще се превърне в надежден стожер на немската икономика, която разчита предимно на износа.

Курсът на еврото спрямо долара се понижава силно въпреки силните данни за немската икономика днес. Към 15:30 ч. българско време едно евро се търгува срещу 1,3515 долара, което се равнява на близо 0,9% спад след вчерашната загуба от 0,4%.

През последните три месеца еврото е поскъпнало с малко над 7% срещу долара заради очакваната нова финансова инжекция в САЩ, решение за която бе взето на срещата на Федералния резерв на 6 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още