IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът и вътрешното потребление носят ръст на немската икономика

БВП на страната нараства с 0,7% на тримесечна и 3,9% на годишна база през третото тримесечие

10:20 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Износът и вътрешното потребление носят ръст на немската икономика

Износът и вътрешното потребление са били основен двигател на икономическия растеж на Германия през третото тримесечие. Това показаха днешните окончателни данни на немската статистическа служба Destatis за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през третото тримесечие.

От тях става ясно, че износът на стоки и услуги е нараснал с 2,3% спрямо второто тримесечие, докато за същия период вносът се е повишил с по-бавно темпо от 1,9 на сто. В резултат на това нетният износ, или разликата между износа и вноса, допринася за 0,3 процентни пункта от растежа на БВП през изминалото тримесечие.

Обнадеждаващо е, че разходите на немските потребители са нараснали с 0,4% през третото тримесечие, като също са допринесли за 0,3 процентни пункта от увеличението на БВП. Това е знак, че засилването на вътрешното потребление би могло да компенсира спада в търсенето на външните пазари.

Силно се увеличават и инвестициите на компаниите в оборудване – с 3,7% на тримесечна база. БВП на Германия отчита ръст от 0,7% на тримесечна база, с което се потвърдиха предварителните статистически оценки и очакванията на икономисти. Това е шесто поред увеличение на БВП на тримесечна база.

През второто тримесечие БВП на Германия нарасна с рекордните 2,3% на тримесечна база.

В сравнение с третото тримесечие на 2009 година немската икономика се разраства с 3,9%. През второто тримесечие бе отчетен ръст от 4,3% на годишна база.

Правителството очаква икономиката да нарасне с 3,7% през тази година, което ще бъде най-бързото й темпо на растеж от 1991 г. насам. Германия е най-голямата икономика в Европа и е източник на около 19% БВП на ЕС.

Строителните разходи и материалните запаси обаче намаляват, в резултат на което отнемат от растежа на БВП за третото тримесечие. Държавните разходи на свой ред се увеличават с 1,1 на сто.

Нетният износ и потреблението на домакинствата допринасят в еднаква степен за растежа на БВП през третото тримесечие, след което се нареждат инвестициите в оборудване.

Германия поведе икономическото възстановяване на еврозоната, но разликата между нея и периферните страни от еврозоната по отношение на конкурентоспособност и икономически растеж се увеличава. През тази седмица Ирландия стана втората страна от еврозоната, която ще получи спасителна финансова помощ от ЕС.

БВП на еврозоната, както и този на 27-те страни от ЕС, се е увеличил с 0,4% през третото тримесечие, по предварителните данни на Евростат, след като нарасна с 1% през второто.

Еврото поевтинява за втори пореден ден срещу долара и към 10:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3518 долара, което се равнява на дневен спад от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още