IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише обмисля инструменти за по-добра финансова стабилност

Президентът на ЕЦБ цитира въвеждането на антициклични капиталови буфери за банките като начин за намаляване на колебанията във финансовия сектор

21:34 | 19.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Трише обмисля инструменти за по-добра финансова стабилност

Въвеждането на допълнителни капиталови резерви и антициклични капиталови буфери за банките са възможни начини за подобряване на финансовата стабилност в еврозоната.

Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише по време на конференция на ЕЦБ във Франкфурт, посветена на паричната политика на централните банки по света, предаде Ройтерс.

В речта си пред 20-я Европейски банков конгрес Трише посочи, че прогнозите за инфлацията и инфлационните очаквания в еврозоната са стабилни и подкрепят ценовата стабилност.

Президентът на ЕЦБ отбеляза успеха на централната банка за поддържането на инфлацията в еврозоната под целевото ниво от 2% на годишна база през последните 12 години.

Въпреки това икономическото управление на Европа се нуждае от амбициозна реформа, за да се предотврати повторение на настоящите проблеми с публичните финанси, предупреди Трише.

Той посочи, че тези проблеми произтичат от погрешните фискални политики, неподходящите макроикономически политики и като цяло неадекватната система за наблюдение в страните от ЕС.

Голяма част от речта на Трише бе посветена на Европейски съвет за системен риск, който ще се помещава в сградата на ЕЦБ и ще се председателства от президента на ЕЦБ до изтичането на мандата му на 31 октомври 2011 г.

Новосъздаденият Европейски съвет за системен риск ще подобри финансовата регулация и ще помогне за стабилизирането на финансова система в Европа, каза Трише.

Той определи създаването му като повратна точка за Европа и като част от мащабните усилия в световен мащаб за реформиране на финансовата система след кризата от 2008/09 г.

Жан-Клод Трише цитира въвеждането на антициклични капиталови буфери за системно важните финансови институции в еврозоната като начин за намаляване на колебанията във финансовия сектор.

Така банките ще могат да прибягват до тези резерви и да поддържат отпускането на заеми и при влошаване на икономическите условия.

На въпрос от публиката какъв е според него най-добрия начин за справяне с проблемите на периферните страни от еврозоната Трише отговори, че поуката от фискалната криза е, че авторитетът на държавните органи трябва не само трябва да се пази, но и да се засили:

„Бяхме в състояние да устоим на кризата, която наистина е най-тежката след Втората световна война, защото можехме да разчитаме на централните банки, правителствата и държавните органи, които са надеждни”, отговори Трише.

Еврото поскъпва за трети пореден ден срещу долара днес на фона на преговорите между ЕС, МВФ и Ирландия за отпускането на спасителен заем за страната. Към 21:30 ч. българско време еврото поскъпва с 0,3 и се разменя срещу 1,3679 долара.

От началото на тази седмица курсът на единната валута остава почти без промяна, след като се понижи рязко с 2,4% през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Да, наистина напомня за това - Централен Европейски Съвет за системен риск, който ще се помещава в сградата на Централната Банка и ще се ръководи от председателя на Централната Банка. Напомня и прилича на нещо като Централен Комитет за Планиране (щом ще работи с риск)... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
напомня ми ръководните насоки дето партията ги даваше едно време ...от къде мислите да ги намерите тези резерви дето ще се раздават по време на криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още