IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската индустрия и износ се увеличават

Търговският дефицит на страната се свива до 8,23 млрд. лири през септември

12:55 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британската индустрия и износ се увеличават

Индустриалното производство във Великобритания нарасна за трети пореден месец през септември, като повишената активност във фабричния сектор помогна за растежа на британската икономика през третото тримесечие.

Индексът, който следи продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги, нараства с 0,4% на месечна база за втори пореден месец, което отговори на пазарните очаквания. В сравнение с миналогодишните си нива индустриалното производство е нараснало с 3,8 на сто.

Ако се вземе само фабричното производство, то отчита ръст за пети пореден месец. Увеличението му е с 0,1% на месечна и с 4,8% на годишна база, което обаче се оказа по-слабо от пазарните прогнози.

Индустриалното производство е източник на около една шеста от брутния вътрешен продукт на страната.

Отделни данни на Националния статистически офис показаха, че износът на стоки е нараснал с 2,2% на месечна база през септември. Вносът се увеличава по-слабо с 0,8%, в резултат на което търговският дефицит на страната се свива до 8,23 млрд. лири през септември в сравнение с 8,5 млрд. лири през август.

Общото отрицателно салдо от търговията със стоки и услуги на свой ред намалява до 4,6 млрд. лири от 4,89 млрд. лири за предходния месец.

Английската централна банка остави основния лихвен процент без промяна на рекордно ниското му ниво от 0,5% в началото на ноември. Противоречията между нейното ръководство относно паричната политика се засилиха през последните три месеца. Някои от членовете на управителния съвет призоваха за увеличение на основната лихва, докато други настояват за разширяване на програмата на вливане на ликвидност в икономиката на стойност 200 млрд. лири.

Британската икономика намали темпото си на ръст до 0,8% през третото тримесечие спрямо 1,2% през второто тримесечие.

Британската лира поевтиняваше за трети пореден ден срещу щатския долар, но след данните за износа и индустриалното производство обърна негативния тренд. Към 12:45 ч. българско време лирата се разменя срещу 1,6157 долара, което се равнява на повишение от 0,2% спрямо вчерашния курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още