IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Хилдебранд: Валутна война няма

Президентът на централната банка на Швейцария посочва, че между отделните страни има диалог, какъвто би отсъствал в условията на война

13:28 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Филип Хилдебранд: Валутна война няма

Президентът на централната банка на Швейцария Филип Хилдебранд е категоричен, че светът не се намира във валутна война. Той дори определя описването на случващото се на валутните пазари с този термин като „безотговорно“.

„Говорим помежду си, в условията на война това не се прави. Разбира се, има конфликт между интересите на отделните страни и общите цели. За мен обаче е безотговорно ситуацията да се определя като война“, посочва Хилдебранд в интервю за немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Хилдебранд подкрепя виждането на САЩ, че някои от експортно ориентираните държави трябва да потърсят варианти за подкрепа на икономиките си не чрез подценяване на валутите си, а чрез насърчаване на вътрешното потребление.

По отношение на валутната политика на Швейцария Хилдебранд посочва, че пред централната банка няма някакво ниво, което да се приема като цел. Той обаче предупреждава, че действията на институцията са насочени към предотвратяване на мащабно поскъпване на швейцарския франк, тъй като това би могло да застраши нивото на цените в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още