IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната стигна най-високите си нива от 2007

Докато икономическото доверие във Франция и Германия расте, това в Испания и Португалия продължава да се влошава

15:16 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в еврозоната стигна най-високите си нива от 2007

Икономическото доверие в еврозоната се подобри повече от очакваното през октомври, като достигна до най-високите си нива за последните близо три години заради подобряването на икономическите нагласи на представителите на производствения сектор.

Индексът на икономическото доверие, който се изчислява от Европейската комисия (ЕК), се повишава до 104,1 пункта през октомври спрямо 103,2 пункта за септември. Стойността му е най-високата от декември 2007 г., като надмина пазарните очаквания за повишение до 103,5 пункта.

Индексът на икономическото доверие е важен барометър за развитието на икономиката, защото отразява очакванията на потребителите и компаниите от сектора на производството, търговията, строителството и услугите относно икономиката.

Индексът, който следи икономическите нагласи на представителите от производствения сектор, нараства до 0 пункта в сравнение с -2,0 пункта за септември. Индексът за сектора на услугите се задържа на ниво от 8 пункта за втори пореден месец. Индексът на потребителското доверие остава на ниво от -11 пункта.

Стойност над нула означава, че броят на положително настроените участници в проучването е по-голям.

Данните на ЕK подчертаха за пореден път увеличаващите се разлики между страните от региона – докато икономическото доверие във Франция и Германия расте, това в Испания и Португалия се влошава.

Курсът на еврото се повишава с 0,6% в днешната валутна сесия, като към 15:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3846 долара. Еврото е поевтиняло с 4% срещу долара от началото на годината заради гръцката дългова криза.

Икономиката на еврозоната може да нарасне с 1,7% през тази година, след като се сви с 4,1% през 2009, сочат прогнозите на Международния валутен фонд. През второто тримесечие 16-те страни от валутния блок постигнаха среден икономически растеж от 1% на тримесечна база.

Степента на оползотворяване на производствения капацитет в еврозоната се е увеличила до 77,6%, показаха още днешните данни на ЕК. Нивото е най-високото от четвъртото тримесечие на 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още