IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайски министър: Печатането на долари е „извън контрол“

Това поражда инфлационна заплаха за китайската икономика, категоричен е министърът на търговията

10:29 | 28.10.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Китайски министър: Печатането на долари е „извън контрол“

Печатането на долари от страна на САЩ е „извън контрол“, а това поражда инфлационна заплаха за Китай, обяви търговският министър на страната Чън Дъмин, цитиран от Ройтерс.

„Понеже печатането на долари в САЩ е извън контрол и международните цени на суровините скачат, Китай е изправен пред заплаха от инфлация, внесена отвън. Несигурността от това заплашва китайските компании с големи проблеми“, заявява Дъмин.

Това е поредната критика от страна на Китай към монетарната политика на САЩ, но този път тя е с доста рязък тон, посочват анализатори. През последните години ситуацията е обратна – обикновено САЩ отправят критики към начина, по който Пекин ръководи валутната си политика.

Въпреки проблемите, предизвикани от САЩ, Дънг вижда добри перспективи пред китайските компании. Според него ръстът на износа ще остане стабилен, докато при вноса може да се очаква ускоряване на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
dimilov
преди 13 години
Ако стане една война с японците ,като предупредителна за американците и икономическа стабилизащия на фона на приближаващата икономическа катастрофа в Китай ще стане и третата световна.Но в досегашната история с оредяване на населението и завладяванена територий ,правителствата в последствие са отчитали бурен разтеж.Само дето една следваща война между Китай и Япония може да причини повече жертви от Втората световна.Което ще се превърне воснование за Третата световна,в коята биха се намесили и САЩ и Русия.И като следствие от това Четвъртата пък няма да е с прашки.Просто няма да си случи ,защото ще се самоунищожим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Така, така - длъжникът иска (и помпа) инфлацията, а кредиторът недоволства. Класика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
bbzz24
преди 13 години
ами да се 'отвържат' от долара като не им изнася! или пък по комунистически/американски е по-добре да се критикува винаги друрия за собствените проблеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Danten
преди 13 години
Абсолютно вярно, ако Китай не успее да повиши реализация на производството си на вътрешния си пазар, сгромолясването може да е страшно... А колкото до "внесената отвън" инфлация, това само комунистически лидер може да го формулира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Lamer777
преди 13 години
За бога братя, потребявайте ! Печатайте юани и потребявайте ! А ?Добре че китайците не са тръгнали да преследват американската мечта - Да изядем земята и да я изс...ем ! ....щото ще се справят по-добре от американците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Дрън дрън - "внесена отвън".Китайците са негодни да се справят със собствената си валута и им предстои много горчив урок в близките година-две.Китайския износ ще пострада много сериозно - време е да се погрижат за повишаване на вътрешното си потребление или следващия етап на световна криза ще е с епицентър Пекин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още