IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Търговията с валути ще достигне $10 трлн. на ден до 2020 г.

Според UBS финансовите сътресения и смущенията в международната търговия не могат да спрат разрастването на валутните пазари

16:41 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
UBS: Търговията с валути ще достигне $10 трлн. на ден до 2020 г.

Оборотът на валутните пазари, които са най-динамичните финансови пазари в света, ще се увеличи повече от два пъти през следващите десет години и ще достигне 10 трлн. долара на ден до 2020 г.

Това прогнозираха от швейцарската банка UBS, която е един от най-големите участници във валутната търговия, предаде Bloomberg.

Търговията с валути според UBS ще се разраства с динамични темпове заради желанието на централните банки, пенсионните фондове, застрахователните компании и хедж фондовете да разнообразят активите си.

Разширяването на мащабите на валутните пазари означава, че за централните банки ще бъде много по-трудно да влияят на валутните курсове, посочват валутни стратези на швейцарската банка.

През септември Банката за международни разплащания съобщи, че среднодневният оборот на валутните пазари се е увеличил до 4 трлн. долара на ден.

Голямата активност на тези пазари вероятно ще привлече повече участници, които търсят голяма ликвидност, за да управляват своите портфейли. Това означава, че ако искат да влият на обменните курсове, централните банки трябва да действат много по-енергично, посочват от UBS.

От банката оценяват, че оборотът от търговия с валути, генериран от хедж фондове, пенсионни фондове, взаимни фондове, застрахователни дружества и централни банки, е нараснал с 42% до 1,9 трлн. долара през 2010 спрямо 1,3 трлн. долара през 2007 г.

Съществува опасност обаче растежът на валутните пазари да ги направи много нестабилни, предвиждат още от UBS и допълват, че нито финансовите сътресения на пазара, нито смущенията в международната търговия могат да спрат разрастването на валутната търговия.

Анализът на UBS показва, че международна търговия генерира само малка част от общата търговия с валути – едва около 50 млрд. долара на ден през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още