IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика забави темпа си на растеж

БВП на страната се увеличи с 0,8% през третото тримесечие, след като през второто отчете рекорден за последните четири години ръст от 1,2 на сто

12:01 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британската икономика забави темпа си на растеж

Икономическият растеж на Великобритания очаквано се забави през третото тримесечие, но скоростта на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) се оказа два пъти по-голяма от песимистичните прогнози на пазарните анализатори.

БВП на страната е нараснал с 0,8% през трите месеца до края на септември в сравнение с отчетения 1,2 на сто ръст през второто тримесечие, който беше най-силният за последните четири години.

Това показаха днешните предварителни оценки на Националния статистически офис, които имат ключово значение за очакванията по отношение на паричната политика на Английската централна банка (АЦБ).

От статистическия офис посочват, че силният растеж на британската икономика през второто тримесечие спрямо първото се дължи и отчасти на необичайно студеното време в началото на тази година, което се отрази тежко на стопанската активност в страната.

Ако се вземе това предвид, скоростта на растеж на икономиката през третото тримесечие е сходна с тази през второто, става ясно от предварителните оценки.

Икономистите очакваха темповете на ръст на БВП да се забавят до 0,4%. Великобритания е първата страна сред развитите икономики от Г-7, която публикува данни за БВП за третото тримесечие. Предварителните оценки обаче често се различават съществено от последващите ги две ревизии.

БВП на Великобритания се е увеличил с 2,8% спрямо периода юли-септември 2009 г. Най-бързо нараства производството в строителния сектор – с 4 на сто, следван от фабричния сектор и сектора на услугите с ръст от 0,6% на тримесечна база.

Миналата седмица финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн представи план за свиване на правителствените разходи с 83 млрд. паунда до 2015 г. Според оценки на няколко икономически групи те може да намалят работните места в държавния сектор на страната с до половин до един милион.

Неравномерното възстановяване на британската икономика си пролича от последните данни за пазара на труда и активността на жилищния пазар, които се влошиха през последните месеци.

Предприетите от премиера Дейвид Камерън съкращения на държавните разходи имат за цел да се снижи бюджетния дефицит на страната до 2,1% от БВП за фискалната 2014-15 спрямо сегашните 10,1% от БВП.

Британската лира реагира позитивно на по-силното от очакваното увеличение на БВП, като към 11:50 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5857 долара спрямо курс от 1,5760 час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още