IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Япония прие нов план за 5 трлн. йени бюджетни стимули

Властите продължават борбата си срещу опасността от двойна рецесия, която се увеличава заради силното поскъпване на йената

10:38 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството на Япония прие нов план за 5 трлн. йени бюджетни стимули

Правителството на Япония одобри отпускането на нови 5 трлн. йени (около 63 млрд. долара) като бюджетни стимули, с които да се противодейства на опасността от двойна рецесия. Причината е все по-голямата вероятност от такава заради силното поскъпване на японската йена от последните месеци, което заплашва износителите от страната.

Пакетът е вторият опит на кабинета на Наото Кан за стимулиране на икономиката от юни насам. Неговата цел е създаването на работни места и създаването на схеми от данъчни отстъпки и стимули за малкия бизнес, съобщава АР.

В него е предвиден и резерв от 87,2 млрд. йени, които ще бъдат насочени към осигуряването на стратегически суровини като редки метали например. Те се използват широко в производството на високотехнологични продукти като електроника и автомобили, а цените им се повишават значително през последните месеци.

Япония зависи силно от Китай по отношение на тези суровини, а преди месец Пекин спря доставките заради териториални спорове между двете страни.

Вчера йената напредна до нов 15-годишен връх спрямо долара, след като достигна 80,41 йени за долар. Това поставя под заплаха износителите от страната, тъй като тяхната продукция се оскъпява на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още