IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците очакват икономически възход

Потребителският климат в страната продължава да бъде най-благоприятният през последните три години

10:02 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германците очакват икономически възход

Икономическите очаквания на немските потребители продължиха да се подобряват през октомври благодарение на бързото възстановяване на германската икономика, съпроводено от понижаване на безработицата.

Тяхната склонност да потребяват обаче намалява леко, заедно с очакванията за личните им доходи през идните месеци. В резултат на това потребителският климат в страната като цяло остава стабилен.

Това показа последното проучване на потребителските нагласи в най-голямата европейска икономика, проведено от пазарния институт GFK. Изследването се извършва всеки месец по поръчка на Европейската комисия, като в него участват 2 хил. немски домакинства.

Резултатите от него се използват за изчисляването на индекса на потребителския климат на GFK, който е един от най-важните ориентири за разходите на немските потребители.

Стойността на индекса се задържа на най-високото за последните три години ниво от 4,9 пункта за втори пореден месец през октомври. Пазарните анализатори обаче очакваха той да се повиши до 5,2 пункта.

През октомври прави впечатление, че очакванията на потребителите за икономически подем през идните месеци стават все по-високи, но това засега не се отразява на тяхната склонност да пазаруват, нито пък на очакванията за бъдещите им доходи.

От GFK посочват, че въпреки това потребителският климат в Германия е много благоприятен и това може да доведе до допълнително стабилизиране на вътрешното търсене.

Потребителският климат в Германия започна да се подобрява през второто тримесечие, когато немската икономика отбеляза рекордни за последните 20 години темпове на растеж от 2,2% на тримесечна база, главно заради увеличението на износа.

В резултат на това състоянието на пазара на труда се подобри, като броят на безработните в страната е паднал под 3 млн. души, посочват от GFK. Броят на потребителите, които работят при намалено работно време също е намалял значително през последните месеци.

Ограничените потребителски разходи и капиталови инвестиции станаха причина за 4,8-процентния спад на немската икономика през 2009 г.

Курсът на еврото спрямо долара остава почти без промяна днес и към 9:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3966 долара. През последните три месеца еврото е поскъпнало с 8% срещу долара, а от началото на тази година курсът му се е понижил с 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още