IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Германия продължава да се подобрява

През октомври се подобрява не само оценката на компаниите за настоящата бизнес среда, но и техните очаквания за идните месеци

12:41 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия продължава да се подобрява

Бизнес климатът в индустриалния сектор и търговията в Германия се повиши неочаквано през октомври, като потвърди, че двигателят на икономическата активност в страната работи безпроблемно.

Това показва ежемесечното проучване на Мюнхенския изследователски институт Ifo, който се допитва до мениджъри на компании от сектора на индустрията, търговията и услугите в страната за оценката им на бизнес средата.

На тази база се изчислява индексът на бизнес средата на Ifo, който се повишава за четвърти пореден месец през октомври.

Стойността му нараства до 107,6 пункта в сравнение със 106,8 пункта през септември. През юли индексът отбеляза най-голямото си подобрение от обединението на Германия през 1990 г.

Пазарните анализатори очакваха той да намалее до 106,5 пункта. Икономическият барометър е сред най-важните показатели за състоянието на немската икономика, която е източник на близо 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз и е четвърта по големина в света.

През октомври се подобрява не само оценката на компаниите за настоящата бизнес среда, но и техните очаквания за идните месеци. Степента на използване на производствения капацитет се приближава до средните си стойности в дългосрочен план, в резултат на което компаниите планират да наемат повече персонал.

Германската икономика нарасна с рекордните 2,2% на тримесечна база през второто тримесечие. Това се дължи на най-вече на големия ръст на износа, докато вътрешното потребление остава занижено.

Централната банка на Германия очаква БВП на страната да нарасне с 3% през тази година.

Към 12:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3884 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото отстъпва с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още