IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричната политика в развиващия се свят след края на кризата

Динамичният растеж на икономиките им накараха редица развиващи се страни да затегнат паричната си политика

08:00 | 21.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Паричната политика в развиващия се свят след края на кризата

През последната година светът на икономиката е различен. Богатите страни се опитват да постигнат растеж чрез методите на бедните - с ограничени разходи и ограничаване на привлечения капитал. Развиващите се страни пък затягат монетарната си политика и се борят с опасността от инфлация. Всичко това доведе до твърдения, че в света се води нова война - този път валутна.

Политиката на централните банки в развиващите се страни все повече се различава от тази на развитите икономики, след като по-бързото им възстановяване от финансовата криза от 2008-09 намери отражение и в лихвените им равнища.

Рецесията тръгна от САЩ в края на 2008 г. и за кратко изглеждаше, че развиващите се страни може да се разминат с последиците от кризата. Скоро след това стана ясно, че заради глобализацията на световната икономика няма да останат незасегнати страни, което накара централните банки в развиващия се свят да прибегнат на свой ред до по-мека монетарна политика.

В резултат на това, лихвените проценти в някои развиващи се страни паднаха до рекордно ниски нива, въпреки че останаха доста над близките до нула равнища в САЩ, Япония, Великобритания и Швейцария.

Като цяло нововъзникващите пазарни икономики въведоха по-либерална парична политика на по-късен етап, а сега изпреварват Запада с нормализирането на лихвените равнища. За това допринесе не само икономическото им възстановяване, но и увеличаването на спекулативните капиталови потоци към тях, които могат да подействат дестабилизиращо на икономиката им.

Вижте как подходиха няколко от най-динамично развиващите се страни в света, след като притесненията им от рязко забавяне на растежа бяха изместени от опасения за прегряване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
optional
преди 13 години
тенденцията е факт, валутната война - лоша реалност, с която трябва да се съобразим. факт е, че едните изливат пари, които се вливат при другите и е редно точно те да затягат политиката си, за да не допуснат инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
playmen
преди 13 години
В статията има няколко невярни твърдения, които изменят смисъла и объркват читателите.Авторът е най-вероятно журналист без понятие от икономика.Забранете му да пише глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още