IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорд за бюджетния дефицит на Великобритания през септември

Задлъжнялостта в публичния сектор също отбелязва най-високите си нива за септември през последните 17 години

13:40 | 20.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Рекорд за бюджетния дефицит на Великобритания през септември

Задлъжнялостта на държавните компании, правителството и местната власт във Великобритания постави нов рекорд, като отбеляза най-високото си ниво в историята за месец септември, откакто статистиката за това започва да се води през 1993 г.

Данните, цитирани от Ройтерс, подчертаха за пореден път голямата разлика между приходи и разходи в публичния сектор на страната. Те се публикуват малко преди обявяването на най-мащабните съкращения на държавните разходи в страната от годините на Втората световна война насам, заради които се очаква да бъдат закрити около 500 хил. работни места в публичния сектор.

Министърът на финансите на Великобритания - Джордж Озбърн, вероятно ще посочи рекордно високите ниви на заемите в публичния сектор като доказателство за слабите резултати от управлението на предишното правителство и ще ги използва като аргумент, с който да оправдае тежките съкращения на държавните разходи.

Задлъжнялостта в публичния сектор възлиза на 15,6 млрд. лири през септември в сравнение с 14,8 млрд. лири за септември миналата година. Това е рекорден недостиг, регистриран в рамките на септември, за последните 17 години.

Бюджетният дефицит на страната също регистрира рекордно високи нива за септември, като нараства до 13,2 млрд. лири спрямо недостиг от 11,7 млрд. лири за същия месец на миналата година.

Разходите в публичния сектор се повишават с 10,2% на годишна база, а приходите отчитат 7,8% ръст за последните 12 месеца.

През миналата фискална година бюджетният дефицит на Великобритания се повиши до рекордните 11,1 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

Британският финансов министър ще разкрие днес подробности около най-голямата програма за свиване на държавните разходи на страната за последните няколко десетилетия, като се очаква съкращенията да са в размер на около 80 млрд. лири.

След трите поредни дена на загуби, британската лира напредва леко с 0,1% срещу долара и към 13:30 ч. българско време днес двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5723 долара за лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
rosybabe
преди 13 години
Няма нищо безплатно. Всеки рано или късно си плаща по един или друг начин. Идват мнго гладни години за Англичаните и др. подобни експоататори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Jason
преди 13 години
Така е ... няколко години "ляв" просперитет и после трябва да дойдат "десните" за да обяснят на левия избирател, че не може дълго време да взимаш 100 а да харчиш 120!!!Все някой трябва да плати разликата. Лошото е, че левите избиратели не го разбират и сега пак ще кажат: Ето на, видите ли как беше при левите а сега само съкращения.Screw you
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още