IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия с нов ход във валутната война

За втори път този месец правителството предизвиква спад в курса на реала с увеличаването на данъка върху входящите капиталови потоци

10:47 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия с нов ход във валутната война

Бразилия направи нов ход с цел обезценка на валутата си, повишавайки за втори път този месец данъка върху капиталовите потоци, насочени към определени инвестиции в страната. Така правителството даде доказателство, че участва във валутната война, за която самото то алармира преди около месец, пише Marketwatch.

Властите в страната увеличиха данъка върху инвестициите във финансови инструменти с фиксиран доход (каквито са по правило облигациите) от 4 на 6 на сто. Освен това бе повишен и данъкът върху маржин депозитите, изисквани за търговия на фючърсните пазари от 0,38 на сто до 6 на сто.

Този ход предизвика отстъпление на бразилския реал до 1,683 реала за долар, след като в понеделник двете валути се търгуваха по курс 1,666 реала за долар.

По-рано този месец правителството удвои данъка върху инвестициите с фиксиран доход от 2 на 4 на сто в опит да спре поскъпването на реала. Впоследствие бяха завишени и данъците, начислявани върху печалбите на борсовите фондове.

Това доведе до поскъпване на реала с 1,4 на сто от 5 октомври насам, когато бяха обявени първите мерки.

През третото тримесечие валутата на Бразилия поскъпна с 6 на сто, което предизвика безпокойството на властите заради влошаването на конкурентните позиции на износителите от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още