IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното търсене на американски ДЦК расте

През август чуждестранните инвеститори са купили щатски облигации за 117 млрд. долара, което е четири пъти повече в сравнение с юли

17:21 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Световното търсене на американски ДЦК расте

Световното търсене на американските акции, облигации и държавни ценни книжа (ДЦК) се увеличи през август, след като очакванията, че Федералният резерв ще поднови покупките на ДЦК, се засилиха. 

В рамките на август чуждестранните инвеститори са купили американски ДЦК за общо 117 млрд. долара в сравнение с покупки за 30 млрд. долара през юли, което подчертава силния ефект от спекулациите, че централната банка на САЩ ще поднови изкупуването на държавни облигации.

Китай очаквано продължава да бъде страната, която притежава най-много американски ДЦК в размер на 868,4 млрд. долара през август в сравнение с 846,7 млрд. долара за юли, съгласно данни на финансовото министерство на САЩ, цитирани от Bloomberg.

Япония е на второ място, като увеличава стойността на притежаваните американски ДЦК с 15,6 млрд. до 836,6 млрд. долара.

Хонконг, който се отчита отделно от Китай, купува щатски облигации за още 2,6 млрд. долара, в резултат на което стойността на държания американски дълг скача до 137,8 млрд. долара.

Нетните вложения на чуждестранни инвеститори в дългосрочни финансови активи от САЩ нарастват до 128,7 млрд. долара в рамките на август в сравнение с нетни покупки за 61,2 млрд. долара през юли.

Това е разликата между сумата на закупените от чуждестранни инвеститори американски ценни книжа и сумата на закупените от американци чуждестранни финансови активи (дългосрочни).

Ако се добавят и краткосрочните ценни книжа, чуждите инвеститори са купили американци ценни книжа за нетно 38,9 млрд. долара през август в сравнение с 63,3 млрд. долара през юли, пише Bloomberg.

Фискалната криза в Европа и влошените изгледи пред световната икономика засилиха през последните месеци търсенето на по-безрискови активи, за каквито се считат щатския долар и американските ДЦК.

Интересът към щатските държавни облигации нарасна и заради очаквания на финансовите пазари, че в края на тази година Федералният резерв на САЩ ще поднови покупките на ДЦК, чрез които се влива нов паричен ресурс в икономиката. Според оценки на анализатори през ноември Фед може да обяви покупки на ДЦК за още 500 млрд. до 1 трлн. долара.

Отделни данни на Федералния резерв показаха, че индустриалното производство в САЩ се свива с 0,2% на месечна база през септември. Понижението изненада икономистите, които очакваха ръст от 0,2 на сто спрямо предходния месец. В сравнение с нивата си опреди година американската индустрия отчита ръст от 5,4%. Степента на оползотворяване на производствения капацитет пада от 74,8% за август до 74,7% през септември.

Щатският долар напредва леко с 0,1% срещи еврото днес, като към 17:15 ч. българско време еврото се разменя срещу 1,3964 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още