IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euribor скочи до 1%, сигнализирайки за по-здрави банки в Европа

Изравняването на Euribor с основната лихва на ЕЦБ показва по-голяма готовност от страна на банките да се кредитират взаимно

16:34 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Euribor скочи до 1%, сигнализирайки за по-здрави банки в Европа

Лихвеният процент, по който банките си отпускат заеми една на друга на междубанковия пазар, скочи до 1% днес, какъвто е размерът на основния лихвен процент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Това се случва за първи път за последните 15 месеца и сигнализира за по-голяма готовност от страна на банките да се кредитират взаимно, предаде Bloomberg.

Междубанковият лихвен процент по тримесечните заеми в кредити, или Euribor, се е повишил с 1 базисен пункт до 1% днес, което е най-високото му ниво от юли 2009 г. насам, по данни на Европейската банкова федерация.

Euribor падна до 0,634% на 31 март заради нежеланието на банките да си обменят паричен ресурс. На 23 юли бяха публикувани резултатите от стрес тестовете на 91 от най-големите банки в Европа, от които стана ясно, че само седем от тях трябва да увеличат капитала си, за да могат да устоят на нова криза с държавните дългове.

Увеличението на Euribor предполага, че повече банки търсят финансов ресурс не директно от ЕЦБ, а на междубанковия пазар. ЕЦБ започна да отпуска неограничени краткосрочни заеми на търговските банки в еврозоната през юни миналата година, а през май тази година започна да купува държавни ценни книжа на страни от еврозоната, като мярка за облекчаване на последиците от дълговата криза.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви в началото на октомври, че банките в Европа стават все по-малко зависими от помощта на централната банка, което може да се разглежда като „доказателство за нормализиране“ на финансовия сектор на фона на умереното възстановяване през втората половина на годината.

Еврото поевтинява за втори пореден ден срещу щатския долар и отстъпва с 0,3% към 16:25 ч. българско време, когато двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3926 долара за евро. Единната валута се засили значително през последните три месеца заради очаквания, че ЕЦБ няма да последва Федералния резерв на САЩ с нови мерки за вливане на ликвидност в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още