IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

CEBR: Още 100 млрд. лири ще се напечатат за стимул на британската икономика

Централната банка вероятно ще запази рекордно ниския си основен лихвен процент до края на 2012

11:17 | 18.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
CEBR: Още 100 млрд. лири ще се напечатат за стимул на британската икономика

Английската централна банка (АЦБ) ще разшири своята програма за стимулиране на икономиката с нови 100 млрд. лири, прогнозираха от британския Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR).

Досега паричната институция задели 200 млрд. лири за своите нетрадиционни мерки за подпомагане на икономическото възстановяване, пише Bloomberg. Чрез покупките на ценни книжа от търговските банки АЦБ инжектира паричен ресурс във финансовата система на страната, откъдето той трябва да навлезе в икономиката под формата на кредити.

Централната банка ще запази основния си лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 0,5% поне до края на 2012 г., смятат от базирания в Лондон икономически център. Той падна до това ниво през март 2009 г. Тогава АЦБ започна да изкупува и финансови активи от частните банки като мярка за вливане на ликвидност в икономиката.

Британската търговска камара (BCC) подкрепи през този месец призива на члена на управителния съвет на АЦБ Адам Позен да се разшири плана за стимулиране на икономиката заради опасения, че последните данни показват забавено възстановяване на икономиката.

„Очакваме АЦБ да натисне лоста на паричната политика силно в посока обратна на лостовете на фискалната политика“, посочват в своето изявление икономистите на CEBR.

Според тях британската икономика ще нарасне с едва 0,1% през първото тримесечие на 2011 г., което означава, че има поне 50% вероятност икономиката да се свие през това тримесечие.

От Ernst & Young прогнозираха по-рано през този месец, че британската икономика ще нарасне с 1,4 на сто през тази година.

Великобритания е изправена пред най-голямото съкращаване на разходи в държавния сектор от годините на Втората световна война насам, за да може правителството да намали големия си бюджетен дефицит.

В края на октомври финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн ще оповести подробности за бюджетните съкращения на правителството.

Британската лира поевтинява за втори пореден ден срещу щатския долар, като отстъпва силно с близо 1% по време на днешната валутна сесия. Към 11:05 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5836 долара за лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
По принцип е така, но проблема е, че просто икономистите не са измислили друг начин. Просто толкова знаят и могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mirin
преди 13 години
Не разбирам четрите гласа против до момента при коментара на rosybabe ? Някой би ли се обосновал и найстина ли има хора, които не разбират, че печатането на необезпечени пари предизвиква само инфлация, неефективно преразпределение на благата и от тук тяхното обезценяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
rosybabe
преди 13 години
Евала им правя на тия икономисти. Щом свършат пирите най-лесно е да си напечатят нови. И до кога ще продължи това? Ефекта е че само се отлага неизбежното. Икономиката ще се срине повече от колкото при голямата депресия. А като прибавим и потъването на Англия през 2012г. тежщо им на мързеливите англичани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още