IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатите с втори най-голям годишен бюджетен дефицит в историята

Бюджетният дефицит възлиза на 1,294 трлн. долара за фискалната година, приключила на 30 септември

21:57 | 15.10.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Щатите с втори най-голям годишен бюджетен дефицит в историята

Правителството на САЩ излезе на бюджетен недостиг от над 1 трлн. долара за втора поредна година заради високата безработица, ограничените данъчни приходи и големите разходи за насърчаване на икономическия растеж.

Бюджетният дефицит възлиза на 1,294 трлн. долара за фискалната година, приключила на 30 септември, предаде Bloomberg.

Това е второто най-голямо отрицателно салдо в историята на Щатите, след обявения дефицит от 1,416 трлн. долара за 12-те месеца до септември 2009 г.

Разходите на правителството на САЩ намаляват с 1,8% на годишна база за фискалната 2010 г до 3,456 трлн. долара заради по-малките разходи във връзка с последиците от финансовата криза. Приходите в същото време се повишават с 2,7 на сто до 2,162 трлн. долара.

Безработицата в САЩ кръжи около 10% през последната година и се очаква да остане висока поне до края на следващата година, което означава по-големи разходи за социални помощи и по-малки данъчни приходи за финансовото министерство.

Освен това американското правителство похарчи значителни средства за стабилизирането на финансовата система на САЩ чрез програмата за освобождаване от проблемните финансови активи (TARP), която приключи в началото на октомври.

Министерството на финансите на САЩ финансира разликата между своите приходи и разходи чрез продажбата на държавни облигации на финансовите пазари.

Националният дълг на САЩ възлиза на повече от 13 трлн. долара, което надминава размера на брутния вътрешен продукт на страната, без да се извършват корекции с инфлацията.

В средата на тази година администрацията на американския президент Барак Обама обяви, че очаква бюджетният дефицит на страната за изтеклата фискална година да стигне рекордните 1,47 трлн. долара.

В рамките на септември разходите на правителството са надхвърлили приходите с 34,5 млрд. долара в сравнение с 45,2 млрд. долара бюджетен дефицит за септември 2009 г.

Щатският долар поскъпва с 0,9% срещу еврото днес, като към 21:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3961 долара. Доларът е поевтинял с 0,2% през тази седмица, която е петата му губеща седмица срещу еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Тревожно е наистина положението с щатите, или по-скоро, начинът по който техните "умни" глави го интерпретират - историята от Голямата депресия се повтаря - Кейнсиански стимули с нулев ефект, и ВСВойна спасява положението. Дано греша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Да и китайците бият един шут на Тайван ,че имат 1 трлн за харчене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
troika
преди 13 години
Ако направят война, веднага ще се вдигне цената на петрола, а това са едни добри пари за американците. И за руснаците. И за арабите. Въпросът е не дали, а кога ще започне войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Че за какво да харчат 1 трлн.$ за война с Иран , като могат да ги налеят в инфраструктура (работни места) в САЩ за бъдещите поколения ( и се вдигат цените на имотите ;) ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
Война друг път. Те войните спомогнаха да ги натрупат тия дългове. Още една съвсем ще ги фалира. Да затягат коланите и да балансират бюджета. Това им е спасението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mirin
преди 13 години
Тези само война може да ги спаси от фалит. Хора става страшно.изтеглянето от Ирак дали не е просто прегрупиране към Иран ?Купувайте злато и земеделска земя !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още