IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчита минимална инфлация, което развързва ръцете на Фед

Индексът на потребителските цени се повишава с едва 0,1% през септември, което прави нова операция по увеличаване на ликвидността все по-вероятна

16:53 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ отчита минимална инфлация, което развързва ръцете на Фед

Индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил с едва 0,1 на сто на месечна база през септември, което е сериозно забавяне спрямо отчетената през август инфлация от 0,3 на сто. На годишна база поскъпването на живота е 1,1 на сто.

Това увеличава вероятността Федералният резерв да предприеме нови мерки по увеличаване на паричното предлагане, за каквито се обяви и председателят на институцията Бен Бернанке.

Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат хранителните продукти и горивата, се е повишил с едва 0,8 на сто на годишна база, което е най-малкото му повишение за последните повече от 49 години, съобщава Ройтерс.

Днес стана ясно още, че продажбите на дребно през септември са се повишили с 0,6 на сто. Това се дължи основно на покупките на стоки като автомобили, електроника и оборудване, съобщава търговското министерство на САЩ.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за увеличение с 0,4 на сто на годишна база.

Тези данни предполагат, че потреблението в САЩ е малко по-стабилно, отколкото очакват икономистите. Потребителските разходи формират около 70 на сто от икономиката на САЩ, така че това е силен сигнал за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие.

Продажбите на автомобили и автомобилни части са нараснали с 1,6 на сто през последния месец, при електрониката и оборудването е отчетен ръст от 1,5 на сто. С изключение на облеклото, всички основни категории на продажбите отчитат повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още