IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млн. работни места на Острова може да изчезнат заради държавните икономии

Строителството е сред отраслите, които се очаква да бъдат най-засегнати от свиването на държавните разходи

17:28 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
1 млн. работни места на Острова може да изчезнат заради държавните икономии

Почти един милион работни места може да бъдат заличени във Великобритания заради заплануваните от правителството съкращения на държавните разходи.

Около половината от тях са в държавния сектор, но останалата част са в частни компании, изпълняващи доставки за публичния сектор, става ясно от доклад на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PWC), цитиран от BBC.

Той показва, че частният сектор може да закрие до 500 хил. работни места под влияние на действията на правителството за намаляване на бюджетния дефицит. Бизнес услугите и строителството се очаква да бъдат сред най-тежко засегнатите отрасли.

Според PWC общият брой закрити работни места, произтичащи от съкращенията на държавните разходи, включително в държавния и частния сектор, може да възлезе на около 943 хил.

Главният икономист на PWC Джон Хоуксуърт смята, че тези съкращения на персонал ще подействат като спирачка на британската икономика, но няма да застрашат икономическото възстановяване на страната.

Според него постигането на по-голяма гъвкавост на пазара на труда, включително чрез намаляването на броя отработени часове и понижението на заплатите, ще ограничи загубата на работни места.

В доклада се казва още, че най-много заради държавните икономии ще се повиши безработицата в Южна Англия, северозападната част на страната и Шотландия.

По-рано днес данни за безработицата във Великобритания показаха, че броят на безработните се е понижил до 2,45 млн. през трите месеца до края на септември, което е с 20 хил. по-малко спрямо трите месеца до края на август.

Нивото на безработица намалява до 7,7% в сравнение със 7,8 на сто през август. Много икономисти обаче се опасяват, че безработицата в страната отново ще поеме нагоре през следващите месеци заради ефекта от правителствените икономии върху пазара на труда.

Отделни данни показаха, че броят на безработните, които получават помощи, се е увеличил с 5 300 през септември до 1,47 млн.

Британската лира поскъпва с 0,1% срещу долара днес, като към 17:20 ч. българско време двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5827.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още