IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и Световната банка призоваха да се разсее напрежението около валутите

Въпросът ще бъде обсъждан на срещите на двете международни институции този уикенд

19:45 | 07.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
МВФ и Световната банка призоваха да се разсее напрежението около валутите

Световните лидери трябва за разсеят напрежението около валутите, преди то да се влоши, за да се избегне повторение на грешките на Голямата депресия, заяви директорът на Световната банка Робърт Зели, предаде Ройтерс.

В същия дух беше се изказа директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан. Той посочи, че създаденото в най-тежките моменти на кризата през 2008 г. глобално икономическо сътрудничество отслабва, тъй като рецесията дава път на неравномерно и колебливо възстановяване.

Опасенията за световна валутна и търговска война, които бяха ключови за Голямата депресия, са най-важните въпроси, които ще бъдат обсъждани на срещите на МВФ и Световната банка този уикенд. Те вероятно ще бъдат основен топик и на дискусиите на лидерите на страните от Г-7 в петък.

Очаква се на срещите да има интензивни обсъждания на усилията да бъдат убедени китайските власти да позволят на юана да поскъпне.

Зелик е изказал предположение, че международните организации като МВФ и Световната търговска организация могат да помогнат за овладяване на напрежението относно валутите, преди то да се превърне в нещо по-опасно.

В края на миналия месец Япония се намеси на валутните пазари с цел йената да поевтинее, а няколко развиващи се икономики предприеха действия за предотвратяване на твърде бързия ръст на валутите им.

Строс-Кан от своя страна е подчертал, че всички страни трябва да имат постоянно предвид, че глобалната криза не може да бъде решена на регионално ниво. По думите му много страни използват валутата си като оръжие, а това със сигурност не е добре за глобалната икономика.

В интервю за френското издание Le Monde по-рано днес Строс-Кан е посочил юана като основен източник на напрежение за световната икономика. "Ако искаме да избегнем предизвикването на нова криза, Китай трябва да ускори процеса на оскъпяване (на юана)".

Китай задържа курса на юана на едно ниво по време на кризата, но през юни обеща да го остави да се движи от пазарните сили. Оттогава обаче юанът е поскъпнал с едва около 2% спрямо долара.

От своя страна развиващите се пазари смятат, че богатите страни трябва също да поемат своята роля. На днешните си срещи Европейската и Английската централна банка задържаха лихвите си на рекордно ниските им нива, а Японската централна банка я намали тази седмица до интервала от 0 до 0,1%.

Федералният резерв на САЩ обмисля печатането на още пари за купуване на активи с надеждата да ускори растежа на САЩ и така да намали безработицата. Страничният ефект от това обаче е отслабване на долара, което подхранва глобалното напрежение.

Развиващите се пазари са подложени на кръстосан огън. Инвеститорите наливат в тях средства заради бързия им растеж, което обаче движи нагоре цените на активите и инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още