IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно ниските лихвени нива на Острова се запазват

Британската лира се повиши рязко срещу щатския долар, въпреки че лихвеното решение на Английската централна банка бе очаквано от пазарите

14:29 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордно ниските лихвени нива на Острова се запазват

Рекордно ниските лихвени нива във Великобритания останаха в сила за 20-ти пореден месец, след като Английската централна банка (АЦБ ) запази основния си лихвен процент на ниво от 0,5 на сто през този месец.

Програмата за увеличаване на ликвидността в икономиката чрез покупката на ценни книжа за 200 млрд. паунда също се запазва непроменена, въпреки че очакванията към централните банки за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката се засилиха през последните два месеца.

Повод за това стана обещанието на Федералния резерв през август, че при необходимост монетарната му политика ще се либерализира още. По-рано през тази седмица Японската централна банка прибегна до вливането на допълнителна ликвидност в банковата система на страната.

Въпреки че инфлацията във Великобритания е над тавана на правителството от 3%, намесите на редица централни банки на валутните пазари от август насам засилиха очакванията, че и АЦБ ще ги последва.

Аргумент в тази насока е и лошото състояние на пазара на недвижими имоти и високата безработица в страната. Цените на жилищата се понижиха с 3,6% през септември, а през август броят на новите молби за помощи при безработица се повиши за първи път през последните седем месеца.

Индексът на потребителските цени във Великобритания се повиши с 3,1% на годишна база през август и се намира над целевото ниво от 2% за АЦБ от декември миналата година.

През второто тримесечие британската икономика нарасна с най-бързите си темпове за последните четири години, но въпреки това изгледите пред нейното развитие все още изглеждат несигурни. В резултат на това противоречията между членовете на Управителния съвет на АЦБ за това дали трябва да се вземат нови мерки за смекчаване на паричната политика се засилиха през последните месеци.

Засега преобладаващите пазарни очаквания сочат, че основният лихвен процент във Великобритания ще остане на сегашните си нива поне до средата на 2011 г. Въпреки че днешното лихвено решение на АЦБ бе в унисон с прогнозите, британската лира се повиши рязко срещу долара. Към 14:20 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5995 долара в сравнение с курс от 1,5924 преди новината.

Малко по-късно, в 14:45 ч. българско време, се очаква и лихвеното решение на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още