IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар почти се изравни с щатския на валутните пазари

Рекордно високият курс на австралийската валута дойде след добрите данни за увеличението на броя на работните места в страната

10:01 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийският долар почти се изравни с щатския на валутните пазари

Австралийският долар се повиши до рекордно високи нива срещу щатския днес и е на път да се изравни с него заради добрите данни за увеличението на заетостта в Австралия през септември. 

Те показаха, че броят на работните места, които австралийската икономика е създала, е нараснал повече от очакваното през миналия месец. Увеличението освен това е най-голямото за последните осем месеца, което потвърди, че състоянието на местната икономика се подобрява.

Това на свой ред засили очакванията, че централната банка ще пристъпи към увеличение на основния си лихвен процент през идните месеци. Австралийският долар в резултат на това поскъпна до 0,9871 щатски долара, което е рекордно високо интрадневно ниво.

Австралийската валута се е повишила с 8% срещу щатската през последния месец. Малко след фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers двойката AUD/USD се търгуваше при 0,6009 щатски долара за един австралийски заради намаленото търсене на по-рискови активи от инвеститорите.

Данните за пазара на труда в Австралия от днес показаха, че през септември броят на работните места в страната е нараснал с 49 500. Увеличението се оказа над два пъти по-голямо от пазарните прогнози.

Нивото на безработица в Австралия остава 5,1% за втори месец и е едно от най-ниските сред страните от групата на Г-20.

Австралийският долар е поскъпнал с 4% срещу еврото през последните три месеца и с близо 15% спрямо щатския долар. Заедно с южноафриканския ранд, той е най-добре представящата се валута срещу долара през тази година.

Към 9:50 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,9869 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още