IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке: Нова програма за изкупуване на активи ще помогне на икономиката

Шефът на Фед даде нова сила на спекулациите, че американската централна банка ще започне нови операции за стабилизиране на финансовия сектор

11:01 | 05.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Нова програма за изкупуване на активи ще помогне на икономиката

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке обяви, че на американската икономика може да се помогне с нова програма за изкупуване на активи от страна на централната банка. По този начин той даде нова сила на спекулациите, че Фед ще предприеме нови действия за стимулиране на финансовия сектор съвсем скоро.

Следващата редовна среща на ръководителите на Федералния резерв е насрочена за 2-3 ноември, съобщава Ройтерс. Именно тогава според анализатори ще бъдат обявени новите мерки.

Към момента във Фед се обсъжда стартирането на нова програма за изкупуване на правителствени облигации, която ще бъде насочена към понижаване на лихвените проценти по ипотечните кредити и кредитите за фирмите. Основните спорове са свързани с ресурса, който трябва да бъде отделен за подобни действия.

„Смятам, че допълнителни изкупувания, макар да нямаме точни данни какви са ефектите, ще позволят за облекчаване на условията на финансови пазар“, обяви Бернанке на среща със студенти вчера.

От началото на кризата в САЩ централната банка вече е изкупила ценни книжа за 1,7 трлн. долара, като сред тях има както правителствени, така и ипотечни облигации. Според Бернанке тези инвестиции са се превърнали в „ефективна програма“.

Централната банка даде сигнал, че е готова да започне нови мерки за подкрепа на финансовия сектор и на последната си среща, която се състоя на 21 октомври. Тогава Бернанке и колегите му обявиха, че ще действат в случай на забавяне на икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Ми те САЩ освен да печатат няма какво друго да направят, това им е единствения "изход", въпреки че значт че ще им унищожи долара. Ако вдигнат данъците тогава икономиката има ще колабира още по-бързо, понеже тя се основава на потреблението, а ако вдигнат данъците ще намалят потреблението, а намаляване на потреблението ще доведе до още по-голямо намаление и т.н. Просто този вариянт при тях ще доведе до втората голяма депресия в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Предизборен ход , но твърде опасен, както за тези които са го замислили, така и за икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още