IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените нива в Австралия замръзнаха на фона на „валутните войни“

Австралийската централна банка неочаквано остави основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 4,5% за пети пореден месец

10:04 | 05.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвените нива в Австралия замръзнаха на фона на „валутните войни“

Австралийската централна банка неочаквано остави основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 4,5% за пети пореден месец, което предизвика силен спад в курса на австралийския долар.

Малко по-рано днес Японската централна банка увеличи подкрепата си за икономиката, като отпусна 35 трлн. йени (419 млрд. долара) за изкупуването на допълнителни ценни книжа и подкрепа на банковата система. С решението си да намали основния лихвен процент в интервала от 0% до 0,1% Япония показа, че съревнованието между водещите икономики за по-евтина валута продължава.

Поредицата от мерки за смекчаване на паричната политика в Япония, Швейцария и редица развиващи се икономики в Азия, както и очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще обяви втори етап от мерки за вливане на пари в икономиката, накараха Австралия да спре затягането на паричната си политика.

За това допринесе и отслабването на потребителското търсене в страната, което си пролича от днешните данни за по-слабите темпове на растеж на продажбите на дребно. Те са се повишили с 0,3% на месечна база през август, след като през юли нараснаха с 0,7%.

Продажбите на дребно нарастват през последните шест месеца, като подкрепиха доброто представяне на австралийската икономика през тази година. Това подтикна Австралийската централна банка да вдигне основния си лихвен процент през март, април и май.

Икономистите очакваха повишение на основната лихва от още 0,25 процентни пункта днес до 4,75 на сто. През септември миналата година тя бе рекордно ниска при 3,5%, а през октомври 2009 г. Австралия стана първата развита страна в света, която повиши основния си лихвен процент.

Поредицата от икономически данни за Австралия днес показа още, че броят на публикуваните в интернет и във вестниците нови обяви за работи се е увеличил с най-слабото си темпо за последните шест месеца през септември. Те нарастват с 0,7% на месечна база, след като през август броят им се повиши с 2,4 на сто.

Малко преди това стана ясно, че активността в сектора на услугите се е свила с най-рязкото си темпо за тази година. Това пролича от индекса на бизнес активността в сектора, който се понижи до 45,6 пункта през септември в сравнение с 47,5 пункта за август. По-рано през месеца данните показаха понижение на потребителското доверие и спад в производствения сектор през септември, който е първи за тази година.

Австралийският долар поевтинява до 0,9563 щатски долара към 10:00 ч българско време от 0,9681 вчера, което се равнява на понижение от 1,2%. Австралийската валута е поскъпнала с близо 15% срещу долара през последните три месеца, но въпреки това търговският излишък на страната нараства до 2,35 млрд. австралийски долара през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още